Vitello gør en god gerning

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

14. gang da tager vi dig og putter dig i gryden!
– for der spores en vis metaltræthed!

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen er nået til den fjortende (!) fortælling om drengen Vitello og møgungen William. Efter at Vitello har ridset biler, passet mor, er blevet udstyret med en klam kæreste og har mødt Gud, så er møgungen William i ”Vitello gør en god gerning” blevet spejder, med spejderære, spejderuniform, kravet om at gøre gode gerninger og ret til med tiden at bære spejderdolk.

Vitello vil selvfølgelig gerne hjælpe til med at gøre gode gerninger. Problemet er bare at finde nogen at hjælpe. Og det er ikke så let som det lyder – selve handlingen virker en lillesmule anstrengt og tricksene, med at følge gamle over vejen mod deres ønske og rydde ukrudt med en plæneklipper, er lidt slidte.

Men sprogligt – prøv at læse historien op for et indskolingsbarn – er alt ved det gamle! Her er den sædvanlige sproglige tæft og de finurlige og legesyge sproglige vendinger! Og mens man læser op er barnet, også her, godt underholdt af Niels bo Bojesens humoristiske og farverige illustrationer der både underbygger og udvider handlingen, hvilket her synes at være nødvendigt.  

Her i huset er det stadig ”Vitello Ridser en bil”, ”Vitello møder Gud” og ikke mindst den helt ustyrlige ”Vitello får en klam kæreste”, der er favoritterne. Det må også være ekstremt svært at holde niveau i en serie, der udgives i et tempo, som serien om drengen Vitello, og denne gang spores der altså også en vis metaltræthed. Måske er det ikke Vitellos skæbne at skulle gøre gode gerninger og sige sjove ting som: ”Tjikkerlikker, Tjikkerdikker”. 

http://www.gyldendal.dk/boeger-til-boern-unge/boerneboeger/9788702144857/vitello-goer-en-god-gerning 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.