Vitello tigger en masse slik

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 89,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702157697

Så er vi nået til bind 16 i serien om drengen fra rækkehuset ude ved ringvejen. Det er som om løjerne ingen ende vil tage for denne handlekraftige drenge, Vitello. Og det er både godt og fornøjeligt!

Denne gang er problemet, at det kun er fredag, der er slikdag. Det vil sige, at alle ugens øvrige dage er kendetegnet ved at være, ja: ikkeslikdage. Vitello synes ikke dette er retfærdigt og finder en løsning ved at lave en ekstra Halloween, helt uden for sæsonen.

Han klæder sig uhyggeligt ud, og drager med den faste følgesvend, møgungen William på jagt efter hverdagsslik. Efter mange genvordigheder finder de to vejen til de voksnes hjerter og til lommer fulde af slik, og fortællingen ender med, at Vitello har scoret en ekstra slikdag og ligger på sit værelse, nyder livet og læser zombietegneserier.

Selve handlingen skal ikke afsløres her. Fortælletempoet, det mundrette sprog og humoren er i højsædet, så alt er (lykkeligvis) ved det gamle  her i ”Vitello tigger en masse slik”. Og endnu engang supplerer Niels Bo Bojesens illustrationer på fornemste vis løjerne.

Er man i dårligt humør, så snup en Vitello! Gerne i selskab med et barn, eller børn, man godt kan lide. Bogen egner sig, som Ole Lund Kirkegaards bøger gjorde det, fremragende til oplæsning i de pauser, skolereformen giver de mindre elever i skoledagen. Og til brug i skolefritidsordningen og ikke mindst hjemme i privaten. Man er altså bare i godt selskab med skarnsungen, Vitello!

 http://www.gyldendal.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.