Vulkan

‣ Forfatter: Zakiya Ajmi

‣ Forlag: Gad

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 176

‣ ISBN: 9788762734050

”Det er ikke normalt at google: krisecenter telefonnummer.

Det er ikke normalt at tage af sted uden en eneste af sine ting.” (s.73)

Zakiya Ajmis ungdomsroman ”Vulkan” er både letlæst, velskrevet og uendelig gribende. Under læsningen føler man sig virkelig på vulkaner følelsesmæssigt, mens pigen Anna fortæller sin historie. For findes den virkelighed, Anna oplever, virkelig?

Det er fortællingen om Anna, hvis verden er brudt sammen, efter at hun og hendes mor måtte flygte fra en voldelig far. De endte på et krisecenter, men er nu flyttet til en ny by og en ny virkelighed. Her følger vi Anna i hendes kamp for at finde tilbage til livet med ny skole, nye venner og en mor, der er flygtet ind i et selvrealiserende kursus i mindfulness.

Anna møder Chili og bliver rodet ind i hendes forhold til drengen, Oscar. Oscar betyder alt for Chili, mens det er mere end tvivlsomt, om Chili betyder noget som helst for den egocentrerede uudholdelige Oscar, som ikke kan holde sig fra Anna. På den måde kommer klamydia til at spille en rolle i romanen.

Men Anna møder også livstykket, Idris. En dreng der spreder glæde og varme i Anna samtidig med, at han dyrker parkour på kryds og tværs gennem byen.

Endelig er der buschaufføren, der optræder som redningskvinde for Anna, da alt er lige ved at bryde sammen. Det er dejligt med en kompetent voksen i denne barske fortælling, der ikke er bange for at lægge ruten lidt om, da det gælder liv og død.

Vulkan fortælles med Anna som jeg-fortæller, og det er dermed hendes oplevelser af begivenhederne, både når de foregår i nutid, og når det drejer sig om flashbacks til barndommen med en voldelig far. På trods af det letlæste skal man ikke lade sig snyde. Der foregår rigtig meget mellem linjerne og bagved teksten, som kræver en opmærksom læser.

Vulkan er en vigtig roman, der fortæller en væsentlig historie, mange børn og unge vil kunne genkende sig selv i. Det virkeligt gribende værket ligger i, at det er lykkedes Zakiya Ajmi at få bragt både varme og humor ind i den hjerteskærende fortælling.

Vulkan anbefales til frilæsning både i skolen og derhjemme, og den fortjener at blive inddraget i danskundervisningen i udskolingen. Endelig er man som lærer så heldig, at der ligger et undervisningsmateriale lige til brug på nedenstående link udarbejdet af skolebibliotekar og master i børnelitteratur Maria Louise Bjørn Bjerrum.

Undervisningsmateriale til Vulkan

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.