Xenia – Fars rigtige røverhistorie

‣ Forfatter: Lillian Edvall

‣ Illustrator: Lillian Edvall

‣ Oversætter: Lena Lamberth

‣ Forlag: Lamberth

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 269,-

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788778688972

Xenia ligger i sin seng. Når hun lukker øjnene, er det, som om der kører racerbiler rundt i loftet. Rundt og rundt. Hurtigere og hurtigere. 

Xenia ligger i sengen. Hun er sløj og svimmel og sover næsten hele tiden. Men om aftenen kommer far ind og sidder hos hende og fortæller en historie.

Den handler om en dame, som er meget glad for at cykle. En dag ender hun ude ved et højt bjerg. Hun beslutter at køre op til toppen på cyklen. Heroppe stjæler en fremmed hendes cykel, men damen får tyveriet forpurret, og i stedet for at melde den formastelige til politiet, inviterer hun ham på kaffe. Forelskelsen fører noget mere med sig. Moderen får en stensætning i haven, og ham der siden bliver børnenes far, keder sig ikke …

Da faderen er færdig, kommer moderen ind på værelset og spørger, hvad de laver, og faderen fortæller så, at det i virkeligheden er fortællingen om, hvordan forældrene mødtes. Faderen var både slagsbror, kriminel, kommet i skidt selskab, begik butikstyverier og endte i spjældet. Men mødet med moderen og deres kærlighed reddede ham.

Og historien kan, da Xenia er blevet rask og kan begynde i børnehaven igen, ende således: Og far? Ja, han bliver vist aldrig træt af at fortælle historier. Men den der om røveren – den har han kun fortalt en gang.

En sød og lavmælt, lidt sentimental fortælling om, at ærlighed og åbenhed er en god ting, hvis man vil have et godt forhold til sine børn. Hvis man gemmer på dårlige erfaringer som dem, faderen slæber rundt på, er det ikke den værste måde at dulme samvittigheden på. Og således få et ordentligt forhold til børnene. Den slags er ikke noget, børn skal erfare andre steder fra end fra den formastelige selv.

Forfatteren Lillian Edvall har tidligere fået udgivet 6 bøger på dansk: bl.a. Xenia bliver væk og to billedbøger om Botilde.

Sara Gimbergsson  er svensk illustrator og forfatter. Hun har tidligere illustreret billedbogen Xenia bliver væk og illustreret for Ulf Stark. Hun har tidligere været både forfatter og illustrator på billedbogen Sov Sødt (Klematis, 2010).

Illustrationerne er søde og lidt naivistiske og kan forekomme lidt skitseagtige. 

Bogen vil fungere fint som højtlæsningsbogen for 4-6 årige. 

Fortællingen kan fint danne samtalegrundlag for at styrke fortroligheden mellem forældre og børn. Især hvis en af forældrene har en hemmelighed, der trænger sig på for at komme frem i lyset.

http://lamberth.dk/

http://www.sarasbild.se/

/Lilian-Edvall/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.