Af med tøjet!

‣ Forfatter: Claire Franek

‣ Illustrator: Marc Daniau

‣ Oversætter: Elisabeth Kiertzner

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 119,-

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788702164992

Under tøjet er vi alle sammen nøgne – forskellige og dog alligevel så ens. I denne franske billedbog smider alle tøjet en varm sommerdag på stranden; både baby, barnepige, bedstemor, skolelærer, fodboldhold og hund … eller, nå nej, ikke lige hunden.

Franek og Daniau skabte i 2011 nogen uro i Frankrig med udgivelsen af denne bog, for kan man virkelig tillade sig sådan at tegne både tissemænd og bare bryster i en billedbog henvendt til mindre børn? Set med danske forhold er forargelsen svær at få øje på – de farverige, bløde og let gnidrede billeder illustrerer på absolut børnevenlig vis den nøgne krop; både hos børn, unge og ældre, tykke og tynde, lyse og mørke.

Teksten består på hvert opslag af et enkelt udråb, der står i direkte relation til den medfølgende illustration: ”Af med tøjet, lille baby!” Her og der tilføjes en lille ekstra kommentar, der trækker lidt i smilebåndet; fx skyndes der lidt ekstra på bedstemor, der er længe om at få smidt kludene.

Denne bog er en hyggelig, sjov og lidt anderledes billedbog, der portrætterer menneskekroppen uden at idealisere. Den lægger op til en snak om både forskellighed – på mænd og kvinder, store og små – og om, hvor ens vi egentlig er, hvis vi alle sammen smider tøjet og hopper i vandet.

http://www.gyldendal.dk/

http://www.information.dk/ – debat

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.