Aldrig mere venner

‣ Forfatter: Puk Krogsøe

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 199,-

‣ Målgruppe:10- 13 årige (piger)

‣ Sidetal: 111

‣ ISBN: 9788711901205

”Selma står ved vinduet. De er der igen. Hun orker det ikke. Med jævne mellemrum rejser de sig op bag hækken. Bare så hun lige kan se toppen af deres hoveder. Hun kan ikke engang blive fri for dem herhjemme.”

Puk Krogsøe har begyndt en ny serie til tween-pigerne. Her er Selma hovedpersonen, og de første to bøger er udkommet. I første bog om Selma møder læseren kliken, som Selma har været en del af.  Maja, der har været bedsteveninden i mange år, er blevet den, der fører an i mobningen af Selma. Alt sammen på grund af en jakke.

Selmas mor har den helt uforstående voksentankegang. Hun siger: ”Og Maja har fået samme jakke som dig, kunne jeg se. Det er da lidt sjovt, ikke? Hendes mor smiler, mens hun sætter flåede tomater ind i skabet. Selma ruller med øjnene bag hendes ryg. MEGAsjovt mor! Hvad regner du med?”.

Når man er wannabe-teenager, så er det vigtigt med veninder. Da Maja er blevet en modstander, så bliver det pludselig nødvendigt for Selma at gå sammen med Katja og Anne, der ellers er uden for den herskende klike. Katja og Anne har et projekt med grafitti og by-udsmykning ved hjælp af perler. Det er et projekt, Selma bliver en del af. Og så kommer Hjalte ind i klassen. Han er ny elev på skolen, han kender ikke klikens spilleregler, og han får vendt lidt op og ned på nogle hierarkier.

Aldrig mere venner er en bog, der fortæller om mobning, både på sociale medier og i virkeligheden. Den giver også et billede af, hvor vigtigt det er for børn og unge at ”være inde” i gruppens fællesskab.

Heldigvis har Selma en forstående mormor, der har givet hende en dagbog, så hun kan samle på dagens gode oplevelser. Til tider bliver de gode oplevelser i Selmas øjne til nogle meget små oplevelser, men mormoderens råd om at fokusere på det gode, det kan mange lære af.

En af de gode dage skriver hun:

”Mange (faktisk tre) gode ting:

  1. Jeg har fundet ud af, at Hjalte er dødgo til grafitti.

2. Vi var ind ved skaterbanen sammen med Anne og Katja

3. Jeg vidste slet ikke, at de var så sjove at være sammen med.”

Andre dage er det lidt småt med de gode oplevelser:

”Èn god ting fra to sider:

Maja har ikke været led, siden vi talte med Sanne. Og det har jeg heller ikke.”

Serien om Selma er tankevækkende og kan forhåbentlig give anledning til samtaler om værdien af sammenhold og venskab.

Carlsens Forlag – Puk Krogsøe

Puk Krogsøe – Facebook

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.