Alle så en kat

‣ Forfatter: Brendan Wenzel

‣ Illustrator: Brendan Wenzel

‣ Oversætter: Kaya Hoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788702196696

Katten gik gennem verden med knurhår, ører og poter … På sin vej gennem verden mødes katten af en masse forskellige væsener, der alle ser katten med netop deres øjne. Drengen ser et blødt kæledyr, musen ser en frygtindgydende jæger; fisken ser katten nede fra akvariets dybder, flagermusen ’ser’ katten med sine lydbølger – alle ser katten på hver sin måde og fra hver sin vinkel.

Til sidst går katten ned til vandet, hvor den også ser … en kat.

Brendan Wenzel har skabt en fascinerende og filosofisk billedbog, der udforsker konceptet synsvinkler. Illustrationerne blander forskellige teknikker – her ses både farveblyant, akvarel og collage, der med et farverigt og interessant spil udtrykker, hvor forskellig verden kan tage sig ud fra forskellige vinkler.

Teksten ruller over siderne kort, simpelt og rytmisk med tekstuelt angivet intonation: og drengen så EN KAT, og hunden så EN KAT og ræven så EN KAT. Ja, alle så katten.

Man skal et par sider ind i bogen, før man helt forstår hvad der sker – hvorfor ser katten nu helt anderledes ud? – men det er kun godt, for fortællingen kalder på at bliver læst igen og igen.

De mindste læsere vil nyde farver og dyr, mens de lidt større (og voksne) kan kaste sig over de filosofiske overvejelser, der ligger i det faktum, at katten opleves så forskelligt alt efter øjnene, der ser. For hvordan ser verden i virkeligheden ud? Som du ser den? Som jeg ser den? Og findes der mon overhovedet et endeligt svar?

www.brendanwenzel.info

www.gyldendal.dk

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.