Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn

‣ Forfatter: Andreas MogensenThomas Brunstrøm

‣ Illustrator: Bjørn Nørbo Andersen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 134,50

‣ Målgruppe:8 – 14 år

‣ Sidetal: 64

‣ ISBN: 139788727021379

”Hej, jeg hedder Andreas Mogensen, og jeg er astronaut. I 2015 var jeg ude i rummet i ni dage – faktisk som den første danske nogensinde. Og hvis du læser den her bog i 2023, så er jeg nok ude i rummet igen. Mens jeg skriver det her, er jeg nemlig i gang med at forberede mig på en mission, hvor jeg skal være på rumstationen ISS i et halvt år.”

I denne fagboger fortæller Andreas Mogensen om livet som astronaut. Først får man en historisk oversigt over rumfarten. Kappestriden og rumkapløbet mellem stormagterne USA og Sovjetunionen, Lajka-hunden i rummet, Jurij Gagarin og så kom Armstrong på månen. Dernæst får man et billede af, hvor svært det er at blive astronaut. Ud af 2000 mulige ansøgere skæres der ned til seks. Og Andreas Mogensen er en af de seks. Der er facts om den internationale rumstation, om vægtløshed, om livet på en rumstation, om træning, om forskning og ikke mindst en beskrivelse af, hvordan man kommer på toilettet i et vægtløst rum.

Alt er illustreret af Bjørn Nørbo Andersen. Det er illustrativt, det er informativt og det er overskueligt. ”Når man læser bøger, bliver man klog på en smuk måde,” – det gælder også her, hvor illustrationerne er smukke og fyldt med brugbar viden. Der er humor i teksten, det gør også godt.

Børnebøger, der er fulde af fantastiske fakta og vild viden er gode bøger. Denne serie: ”Er du rigtig klog?” gør læseren klog. Andre bøger i serien er med forfattere (eller fortællere) som Søren Brostrøm, Svend Brinkmann, Jeanette Varberg, Anja C. Andersen og Eske Willerslev. Det er bøger, der bør stå på ethvert skolebibliotek.

Andreas Mogensen fortæller til Thomas Brunstrøm, men uanset hvem der har givet ordene, så er det fortalt, så alle fra syv-otte år og op til voksenalderen gerne vil læse med. Det er en bog til børn, men en bog, man bliver klog af. Der er udsyn til en stor verden ude fra rummet.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.