Anemone – det store ønske

‣ Forfatter: Lene Møller Jørgensen

‣ Illustrator: Stine Rosenberg

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 66

‣ ISBN: 9788702168136

”Sofia får huller i ørerne til sin fødselsdag,” siger jeg. ”Nå,” siger mor, ”det er da tidligt”. ”Det er da ikke tidligt. Hun bliver ni.” ”Ja, netop,” siger mor. ”Så er man stadig en lille pige.” ”Ikke en lille pige,” siger jeg og sætter mig op i sengen. ”Ni år, så er man midtimellem.” 

Anemone er 9 år og går i 3. klasse. Hun bor sammen med sin far, mor og lillebror – og hver anden uge bor hendes halvsøster Freya der også. Anemone ser lidt op til Freya og synes hun er rigtig sej. Anemone har tre veninder – Lærke, Maja og Sofia – og de tre piger hænger sammen som ærtehalm.

Til sin store glæde finder Sofia ud af, at hun må få huller i ørerne til sin fødselsdag; og straks lægger pigerne en plan om alle sammen at få lov, så de kan få lavet huller i ørerne sammen, som en rigtig veninde-ting. De er endda hos guldsmeden for at kigge på øreringe og diskutere og drømme.

De andre piger får da også lov af deres forældre. Men da Anemone forelægger ideen for sin mor, er hun ikke begejstret – og Anemone får ikke lov som de andre piger. Det synes hun naturligvis er dybt uretfærdigt, og da hun tager med de andre piger til guldsmeden, så de kan få øreringe i, tror guldsmeden fejlagtigt, at Anemone også skal have øreringe i, og hun er lige ved at få det gjort. Lige i sidste øjeblik kommer storesøsteren Freya dog ind i butikken, og Anemone besinder sig. Og et par dage efter viser det sig, at de andre veninder har lavet en lille overraskelse til Anemone, så hun ikke skal føle sig udenfor.

Bogen er smukt illustreret af Stine Rosenbergs fine, sort-hvide stregtegninger, som hele tiden underbygger og beriger handlingen i bogen.

Jeg synes virkelig godt om denne bog. Den er velskrevet, i et let og nutidigt sprog, som vil begejstre rigtig mange pigelæsere, er jeg ikke i tvivl om. Selve handlingen er dejlig hverdagsagtig og let at sætte sig ind i, men den rummer samtidig hele det store følelsesspektrum, der følger med at være ni år, pige og ikke ville falde uden for flokken.

Det er en virkelig dejlig bog, som taler til piger, der gerne vil have noget andet end fantasy, og som ikke er nået til de helt tykke bøger endnu. Jeg anbefaler den varmt!

http://lenemollerjorgensen.blogspot.dk/

http://www.gyldendal.dk/anemone-1-det-store-oenske-id37856

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.