At blive set

‣ Forfatter: Bent Haller

‣ Illustrator: Cato Thau-Jensen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:Fra 11 år

‣ Sidetal: 69

‣ ISBN: 9788763860512

»Der lå han i mørket, indtil han faldt til ro.
Han sagde til sig selv, at det var de voksnes verden, ikke hans.
Han havde sin egen.
Da mor kaldte, og han kom ned i køkkenet for at spise, var alt igen normalt.
Det var, som om der slet ikke var sket noget.
Der var ingen, som snakkede om noget.
Hvad skulle han så spørge om?«

Bent Haller må være en af de allerflittigste forfattere, vi har her i landet. Han skriver for voksne, unge og børn, og han magter alt fra maksimalprosaen, som i gigantromanen Lille Lucifer (1996), til den uhyggeligt præcise minimalprosa, som han tidligere har demonstreret i den både uhyggelige og ubehagelige Grænsebørn (2008). Kortprosafortællinger om børn helt ude på grænsen.

Med At blive set er Bent Haller tilbage med disse minimalistiske, kirurgisk præcise kortprosatekster. Hver tekst sin side. Alle handler de om at blive set som den, man er. Her er tekster om køn og seksualitet, død, ulykker og kærlighed, overfald og overgreb.

Barske tekster; men det bliver aldrig ubærligt for læseren. Sine steder sidder man endog tilbage med et lille smil på grund af små, humoristiske indslag i teksterne. Læs blot om ”Telefonen”, der rummer ren slap-stick humor – og cykl aldrig med telefonen tændt! Man finder også en hilsen til Bjarne Reuters berømte skovsnegl i Zappa i fortællingen ”Gruppen”, der starter: ”Eik fik at vide, at man skulle spise en bænkebidder, en regnorm og et stykke papir med snot og næseblod”. Herfra bliver det blot mere ulækkert og vildere i Eiks kamp for at blive accepteret i gruppen.

Cato Thau-Jensen har illustreret den lille bog med små collageagtige illustrationer i sin sædvanlige skønne, skæve streg. Det er ikke tilfældigt, at sort og gul er de gennemgående farver. Gul er jo både lysets farve, men også falskhedens, kynismens, uærlighedens og bedragets farve. Illustrationerne smyger sig om teksten og tilfører den til tider ny betydning, mens den andre steder underbygger den og støtter læseren.

Teksterne i At blive set er, som dem i Grænsebørn, små stikprøver på livets skyggesider og genvordigheder set i og fra børnehøjde. At blive set anbefales varmt til både selvlæsning og oplæsning i skolen fra 6. klasse.

Her er stof til samtale, og eleverne kan digte videre i både skrift og i remedieringer. Endelig kan de små tekster undersøges nærmere fra titlens betydning til Bent Hallers eminente sprogbeherskelse i den enkelte sætning. Der er kun én Bent Haller i dansk børnelitteratur!

 

Forlaget om udgivelsen

Om Bent Haller

Om Cato Thau-Jensen

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.