Bedste venner

‣ Forfatter: Maria Frantzen-Zanko

‣ Illustrator: Karla Nor Holmbäck

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 139,00

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 32

‣ Sværhedsgrad: Lix 10

‣ ISBN: 9788702279825

”Mor sætter sig på hug.
Mille må godt have andre venner, siger hun.
Rosa river sig i håret.
Du forstår det ikke, råber hun.
Mor kender jo ikke Lulu.
Lulu går til ballet med Mille.
Lulu har en lilla taske med glimmer på.
Lulu har huller i sin ører.
Lulu har en mobil.
Og hun har en hund.
Og en pony. Den bor i en stald ved siden af hendes hus.”

Det er imponerende, hvordan meget komplekse følelser kan skildres på 32 sider (hvor
billederne tager sig af de 16 sider). Og skildres med et lixtal på 10.
Her er det Rosas jalousi over veninden, der skal til fødselsdag hos Lulu, der åbenbart er i en klasse for sig. Det er hverdagsproblemer, der skrives om, men det er den slags problemer, der kan fylde hele Rosas og andre pigers hverdag. Nu er Rosa heldigvis en robust pige med en fornuftlig mor, så det går nok. Men det er glædeligt, at børn kan læse noget, der er så letlæseligt, samtidig med at det er så indholdsrigt.

Det er Karla Nor Holmbäck, der har tegnet Rosa og hendes veninder. Det gør hun godt!

Bedste venner er en del af Gyldendals Læs Løs 5 serie og med et lixtal på 10 egner bogen sig glimrende til begynderlæseren.

Illustrator Karla Nor Holmsback

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: