”Laust spise en amagermad i køkkenet. Sukkeret knaser sådan mellem tænderne.
Under huset er der den samme stilhed som i skoven.
Hvid toast. Blødt og surt.
Sort rugbrød. Hårdt og surt.”
For et par år siden udkom billedfortællingen Vildfaren til de ældre børn baseret på bornholmsk folketro illustreret af Aske Schmidt Rose.
Nu er de to tilbage med endnu en mytisk fortælling, Bjergtaget, hvor de puster nyt liv i de gamle fortællinger om et barn, der bliver taget til fange af de underjordiske og taget med ned i højen.
Laust og hans storesøster Lea er sammen med deres mor på besøg hos mormor på Bornholm. Alt er idyl, men børnene advares flere gange mod at gå op på den nærliggende høj efter mørkets frembrud. Men børn er børn, og Laust og Lea drages mod lyset, der skinner ud fra højen. For det der med de underjordiske er noget pjat, mener Lea, så en aften bliver hun taget til fange og er lige ved at miste livet. Moralen i Bjergtaget er, som den skal være det: tydelig. Det senmoderne barns tro på sig selv er lige ved at koste Lea livet.
Bjergtaget er en spændende samtidsfortælling, hvor de mytologiske, underjordiske, væsner er absolut nutid. Og et vink med en vognstang om, at der er noget derude, der er større end os selv. Naturen for eksempel.
Dennis Gade Kofod er særdeles velbevandret i bornholmsk folketro og er gennem sit forfatterskab med til at holde stoffet levende. Bjergtaget er fortalt i et både smukt og poetisk sprog og med behørig brug af lettere sjældne ord og udtryk.
Aske Schmidt Roses billedside er særdeles udtryksfuld, farvemættet og varieret. Her er billeder af trolde, man smiler af, her er opslag, der er gruopvækkende mørke og dystre i deres udtryk, afvekslende med lidt bornholmsk feriestemning. Aske Schmidt Roses brug af skift i synsvinkel og douchede ansigtsudtryk er med til at invitere, eller drage, læseren ind i fortællingen.
Bjergtaget er som Vildfaren ikke for de helt små. Den demonstrerer højt og tydeligt, at det gamle folkeeventyrstof stadig er sprællevende og brugbart i en moderne kontekst. Bogen anbefales til oplæsning derhjemme og til skolesammenhæng, hvor man arbejder med folketro, myter og eventyr som genre – og ikke mindst til at demonstrere stoffets aktualitet. Måske kan bogen være med til at holde uvorne lejrskoleelever indendørs efter endt oplæsning under besøg på Bornholm.
Links: