Blåbjørnekant

‣ Forfatter: Agnes De Lestrada

‣ Illustrator: Valeria Docampo

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen&Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 319,-

‣ Målgruppe:3-7 år, og voksne medlæsere med hang til ord

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788771511499

Det er en kvalitetsbilledbog, der har den underlige titel: Blåbjørnekant. Kvaliteten finder man i papirets taktile kvalitet, det har en høj ”gram-faktor”, og kvaliteten finder man i sproget.

To gode eksempler: På kanten af kedsomhed er tusind idéer. Jeg ser ikke fjernsyn. Jeg leger ikke med mine venner. Jeg lader bare tiden gå forbi.”

Og på næste side står der så: ”I morgen vil jeg snirklekedsnegle

Et andet opslag lyder: På kanten af bogen er en historie, som tiltaler mig. Men jeg svarer ikke. I en bog er stilhed konge. Ordene driller, skubber og kradser mig.”Dette følges af  I morgen vil jeg ordkragekradse.

Gennem hele bogen er der først et udsagn som ovennævnte, der hver gang følges af et ”I morgen vil jeg ….”. En blå bjørn illustrerer indholdet på alle sider. Det er ikke nogen realistisk bjørn (der findes også meget få blå bjørne), men det er en nysgerrig og tænksom bjørnefed blåbjørn, der er farvemodspillet til den gråtonede baggrund. Orange er komplemnetærfarven, der giver liv og modspil.

Smukke billeder, smuk og tænksom tekst og en bog, som voksne også kan glæde sig over.

På kanten af kanten er det ukendte. Hvis jeg hopper, hvor lander jeg? Hvad hvis der er grimt, og hvad hvis det ikke lykkes? Og hvis det er nyt? og svaret lyder: I morgen vil jeg hittenyfinde. Sådan er der mange nye gode ord, der kan give anledning til at læserne og tilhørerne selv finder mange gode nye ord.

http://jensenogdalgaard.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.