Blev du til ved et knald?

‣ Forfatter: Trine Bundsgaard

‣ Illustrator: Zarah Juul

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 250,-

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788711320174

”Vi spørger min far,”, siger Sofus. ”Han plejer at have styr på det meste.” Sofus er allerede på vej. Viola følger efter. Og Lise. Selvfølgelig.
Sofus og Lises far er i gang i køkkenet. Med gryder og pander.
”Far, vi vil gerne vide, hvordan I har lavet os,” siger Sofus. ”Dig og mor.”

Og hvad skal far sige til det? Han går i stå med sine gryder og pander og pisker løs i en gryde uden at vide, hvad han har gang i. “Øh”, – siger han. “Jeg har lidt travlt. Kan vi ikke tage det en anden dag”. Og så går Viola og Sofus og Lise videre til mormor, der heller ikke giver et præcist svar. Niller bliver også blandet ind i det, han er barn i en regnbuefamilie og ved derfor noget om reagensglas. Det hele bliver mere og mere indviklet. Og Lise, den lille, går konstant rundt og siger ting som ”Diller, duller, døgnkiosk” og ”Kusse, pik og kærlighed”. Hun er en anstrengende lillesøster.

Trine Bundgaard får med ”Blev du til ved et knald” givet alle børn (adopterede, kernefamiliebørn, regnbuefamiliebørn) et billede af, hvordan de kom til verden. Der er virkelig mange fagord fra forplantningsverdenen med i bogen, der er også mange slangord for samme område.

Zarah Juul har illustreret, og det gør hun, så man ser den irriterende Lise for sig, man ser deres tanker om forplantningen og der er masser af humor i såvel tekst som billeder. Uden humor ville det også være beton-halvfjerdser-litteratur, men her får det noget vanskelige tema et twist med sprog og streg. ”Kysse, knalde, knækbrød”, synger Lise undervejs. Og forældre og andre voksne tager samtalen så seriøst som de kan, samtidig med at de forsøger at snige sig udenom. Faderen har ikke tid, mormor henviser til mor, – og endelig giver Viggos storebror et fagligt svar. Viggos storebror har bøjle på tænderne og bliver trods alt lidt rød i hovedet, da han skal forklare, hvordan det nu foregår, når der laves små børn.

Det viser sig til sidst, at Violas mor er den bedste til at få alt på plads for børnene. Violas mor er selv adopteret fra Korea, så der får man også den mulighed på plads.

Trine Bundgaard skriver og Zarah Juul tegner en fremragende fortolkning af forplantningsmysteriet. Der skal fortsat tales om teksten, men humoren gør det til et muntert projekt. 

 http://trine.bundsgaard.net

http://www.carlsen.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.