Bogen om Blom

‣ Forfatter: Tina Sakura Bestle

‣ Illustrator: Anna Jacobina Jacobsen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:+4

‣ Sidetal: 92

‣ ISBN: 9788711907917

”Blom spiser et æble, og nu er Blom Blom,

æblet æble.

Hun går hjem gennem skoven, det er

aften.

Hun slukker lampen ved sengen, men der er stadig lys.

I hjertet.

Så blev det sådan en dag, tænker Blom.

En altingsdag.” (s. 39)

Bogen om Blom er ikke det første samarbejde mellem Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen. Sidstnævnte debuterede som illustrator i Lille lort tilbage i 2012, og i 2017 kom den barske, præmierede, billedfortælling Hund fra makkerparrets værksted.

Nu er de så tilbage med en herlig, underfundig, let og glad bog om den lille hunskildpadde Blom og hendes liv bag skildpaddeskjoldet, fortalt i 10 små kapitler – og udstyret med læsebånd, så læseren kan have styr på det hele.

Blom får ingen post i sin postkasse, og derfor skriver hun et brev til sig selv, og: ”Så går hun i seng, uglen ugler, månen måner, men jo hun falder vist i søvn.” Og brevet falder i god jord.

Hun bager boller – og undrer sig over det melhvide spøgelse hun ser i spejlet – indtil blæsten igen får spejlbilledet til at ligne, ja, hende selv.

Ellers sker der ikke meget. Jo, en larve lander midt i det hele og udvikler sig langsomt til en sommerfugl, mens Blom undrer sig over, at der (næsten) ingenting sker.

Som læser bliver man glad i låget af de skønne sprogbilleder og billeder, der i højeste grad lægger op til filosoferen på barneniveau. For bogen er fuld af livsvisdom og skønne ord. Læseren har det som ”boblerne i bækken” og bobler med, mens:

”Bækken bobler afsted. Blom bobler med, hun lukker øjnene og lytter, hun bliver en bæk, hun glider over sten og kilder fisk. Men det allerbedste ved at være bæk er at lade solen glimte igennem sig.” (s.36).

Man bliver som læser dejligt ordmæt af Tina Sakura Bestles sprogleg, som når ”uglen ugler,” ord der på bedste måde underbygges og udvides af Anna Jacobina Jacobsens underfundige skildpaddeillustrationer og billeder fra Bloms liv ude i naturen. Arbejdsfordelingen er vist klar: Den voksne læser op, mens barnet koncentrerer sig om at læse og fortolke billedsiden.

Bogen om Blom er et herligt bekendtskab. Bogen er en skøn pause fra de alvorlige bøger de to tidligere har lavet sammen; men midt i al det lyse og lette ligger der en undertone af alvor:

”Verden findes, det kan Blom mærke,

puslespil, og regn og musik, og Blom findes

lige midt i den, midt i dansen, og lige der,

en pølse, der blev til en ven.”

 

Tina Sakura Bestle

Anna Jacobina Jacobsen

Bogen om Blom

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.