Bogen om DNA

‣ Forfatter: Alison WoollardSophie Gilbert

‣ Illustrator: Bettina Myklebust Stovne, Mark Clifton

‣ Forlag: Gads Børnebøger

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 285 kr.

‣ Målgruppe:fra 10 år

‣ Sidetal: 72 sider

‣ ISBN: 9788762741157

”Bogen om DNA” er et forsøg på at guide børn rundt i den komplicerede verden, vores DNA er grundstenen i.

Bogen er delt op i 30 afsnit, hvert bestående af et dobbeltopslag, og hvert afsnit har sit eget fokus. Det kan for eksempel være ”Hvor er der DNA i min krop?”, ”Hvad er kromosomer?” eller ”Gode mutationer”.

Bogen har både et stikordsregister bag i bogen, hvilket gør den velegnet til opgavebrug, og en ordliste,  som prøver at forklare nogle af de svære ord, der uvægerligt vil være i en bog om DNA.

Først og fremmest; Point til bogen for at ville forsøge at forklare DNA i børnehøjde. Men når det er sagt, er jeg nødt til at indrømme, at selv jeg som (relativt) voksen syntes, det blev noget forvirrende. Bogen er angivet til at være til selvlæsning fra 10 år, og jeg kan nok være i tvivl om, om et barn på 10 år kan holdes fanget hele bogen igennem, hvor utroligt mange udtryk og begreber forklares lige i halen af hinanden.

Hvert dobbeltopslag er delt op i masser af små tekstbokse og med mange farverige billeder og illustrationer. Bogen er bare meget lang, og det bliver i længden ret forvirrende at læse sig igennem så mange små tekstbokse uden at få en længere sammenhængende tekst.

Samtidig synes jeg bogen bærer præg af at ville formidle en masse ”nice to know”-information om DNA. Og med så kompliceret et emne tror jeg med fordel, bogen kunne have været kortere, og så kun have medtaget noget af den mest nødvendige information.

Men altså, min konklusion er, at bogen er velegnet til de skolebørn, der skal skrive opgave om DNA, eller til det utroligt videbegærlige barn, som sluger det meste faglitteratur. Der findes masser af bøger om kroppen på bibliotekets hylder, men ikke meget om specifikt DNA, derfor synes jeg helt bestemt bogen har sin berettigelse.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.