Bolsjoj

‣ Forfatter: Johanne AlgrenMerlin P. Mann

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 200

‣ ISBN: 9788711443224

Velkommen til en på mange måder usædvanlig thriller, der udspiller sig i Moskva, i balletverdenen med Bolsjoj-balletten i centrum, som er det sted, hvor de to 18årige tvillinger, Sara og Simon fra Den kongelige balletskole, skal danse sig ind i eliten ved en dansekonkurrence.

Romanen er velskrevet og velkomponeret og rummer den basale spænding en spændingsroman skal rumme. Sara og Simon er adopteret til Dalum i Danmark fra Skt. Petersborg i Rusland, og denne fortid kommer til at spille en væsentlig rolle for plottet og hovedpersonerne. Under konkurrencen, som de står med gode kort i hånden for at vinde, forsvinder Simon pludselig fra luksushotellet, hvor han og Sara er indkvarteret. Det gør han uden tilsyneladende at efterlade sig noget som helst spor. Assisteret af flere (dubiøse) personer bevæger Sara sig ud i et ukendt og til tider skummelt Moskva på jagt efter Simon. Læseren får undervejs et indblik i den knaldhårde balletverden og den (selv)disciplin den kræver, russiske politiske forhold og i den undertrykkelse anderledes tænkende er udsat for. Der er langt til tumpede, inkompetente amatører i danske reality tv-shows her.

Slutningen på fortællingen ikke afsløres, men for Sara bliver drømmen om at vinde konkurrencen og stå på Bolsjoj ballettens scene virkeliggjort, dog sammen med (den flotte) russiske, rebelske danser Maksim, mens den for Simon ….

Undervejs i hovedfortællingen afbrydes denne af markerede afsnit, der rummer alt fra det russiske folkeventyr om Den fortryllede svanegås, Tjajkovskijs Svanesøen til fakta om den russiske historie og zar-familiens endeligt, ungdomsorganisationen NASHI og syreangrebet på balletmesteren ved Bolsjoj-balletten, Sergei Filin i 2013. Disse afbræk i fortællingen udvider læserens muligheder for at få en dybere forståelse af den fiktive handling.

”Bolsjoj” anbefales til skolernes biblioteker og til fritidslæsning for den læser der vil læse en spændende fortælling fra en for os fremmed verden: Moskva og Bolsjoj-balletten. Her er en roman for den læser der interesserer sig for ballet og Rusland. En sjælden kombination i dansk ungdomslitteratur.

https://merlinpmann.wordpress.com/

http://www.carlsen.dk/bolsjoj

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.