Bortebjerget

‣ Forfatter: Kathrine Assels

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 228,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 88

‣ ISBN: 9788771518122

”Det er mig, der har fundet på det med at udforme brevet som en nedtælling

(ligesom før en raketopsendelse), et slags tilløb til at give slip

(som når man skal i vandet og er nødt til at tælle ned fra ti for at komme under).”

Kathrine Assels (f.1972) har efterhånden skrevet en perlerække af fortællinger for unge, som Månen er en højtaler, Tarantino Roadtrip og Mester Ester (som hun fortjent fik Kulturministeriets Børnebogspris for i 2020). Fælles for fortællingerne er, at et svært udfordret ungt menneske står i centrum og er omdrejningspunkt for dem.

Det gælder også for 14-årige Saga i Bortebjerget, som i 24 korte kapitler tæller ned til det uundgåelige og endelige farvel til sin far, der er styrtet ned fra et stillads. Måske faldt han, måske sprang han. Var det et uheld, eller var det selvmord? Romanen er skrevet til ham med et tydeligt du indskrevet i teksten som i en brev- eller dagbogsroman.

Bortebjerget er Sagas forsøg på at finde svar, ikke kun farens dødsfald, men også på sit forhold til sin mor, den lidt for hjælpsomme nabo, Henrik, og ikke mindst sig selv. Saga er tvunget til at navigere i dette vildnis af ubesvarede spørgsmål. Spørgsmål, romanen ikke giver svar på, men som den inviterer læseren til at forsøge at finde svar på.

I romanen lægges mange spor ud af Saga, der undervejs viser sig at være en særdeles upålidelig jeg-fortæller. Hun kommer i tvivl om, hvad hun har set, hørt og oplevet i forhold til faren, sine venner og måske især i forhold til moren, der ifølge Saga har travlt med at komme videre i livet.

Som hjælp bruger Saga ”faktabokse”, der er spredt gennem romanen, men som hurtigt viser sig ikke udelukkende at rumme fakta om cyberspace, stjernebilleder, snørebånd, talende bjørne, men i lige så høj grad er filosofiske refleksioner og drømmesekvenser, hvor et colombiansk gadebarn flytter ind i den papkasse, Saga har stillet på sit værelse for at skabe en handyman Henrik lugtfri zone.

Bortebjerget giver ikke et endeligt svar på, hvad der egentlig skete på sportspladsen på stilladset ved lysmasten, hvor faren var ved at kreere en kæmpe 12 meter høj skrothøneskulptur. Faldt han eller sprang han?

Dette er ikke en letlæst page turner, men det forventer man heller ikke af Kathrine Assels. Læseren føres i stedet ind i Sagas refleksioner over den mistede far, sit liv og sin skæbne. Det kræver en opmærksom læser at følge med i Sagas filosofiske nedtælling til sit endelige farvel til faren -den ikke helt psykisk stabile københavner, der endte som familiefar på Engelsødvej 12 langt ude i provinsen.

Romanen er usædvanlig velskrevet og med stor sprogbeherskelse, der fører læseren ind i Sagas sind med alle dets veje og vildveje og ikke mindst viser hendes sårbarhed. For kunne hun have forhindret at skæbnen udviklede sig, som den gjorde:

Ville én SMS have gjort en forskel?”

Bortebjerget anbefales varmt til  filosoferen over tilværelsen og sindets afkroge, og ikke mindst til værklæsning i dansktimerne i udskolingen. Ikke kun indholdet, men sprog og fortællepositioner er vigtige for forståelsen af romanen.

Vi skal jo alle igennem processen med at skulle sige endegyldigt farvel til en, vi elsker. Her i Bortebjerget er der nok at læse, nærlæse, genlæse, samtale om og prøve at forstå for en ung læser.  

Link:

Roman, Bortebjerget

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.