Charlie og chokoladefabrikken

‣ Forfatter: Roald Dahl

‣ Illustrator: John Kenn Mortensen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2017 (Genudgivelse, originalen er fra 1964)

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 200

‣ ISBN: 139788763849050

“Og hvem er ham Charlie Bucket? Det må være ham den lille, magre fyr, der står ved siden af det lange, gamle skelet. Meget tæt på os. Der. Kan du se ham?”
“Hvorfor har han ikke frakke på i den kulde?”

Det er Charlie, der er hovedpersonen, da chokoladefabrikken i byen inviterer fem børn til en rundvisning på det ellers meget lukkede fabriksområde. Willy Wonka ejer chokoladefabrikken, og han beskrives således af farfar Joe: ”Vidste du for eksempel, at han personligt har opfundet over 200 forskellige nye slags chokoladebarer, alle sammen med forskelligt fyld, alle sammen sødere og mere cremede og lækre end nogen anden chokoladefabrik i verden kan præstere?”

“Charlie og chokoladefabrikken” er originalt en børnebog skrevet af Roald Dahl og udgivet helt tilbage i 1964. I 2005 blev historien filmatiseret, og det er nok fra denne film instrueret af Tim Burton og med Johnny Depp i hovedrollen som Willy Wonka, at de fleste børn kender historien.

Nu kommer “Charlie og chokoladefabrikken” i en ny (bog)version med John Kenn Mortensens illustrationer. Allerede forsidetegningen viser hvilken genre, der åbnes op for. En Dickens-agtig-gamling med store tænder, spids næse og høj hat står sammen med den vældigt ordinære sweater-klædte Charlie. De holder begge på en ”guldbillet”, der åbenbart må være adgangskortet til chokoladefabrikken. John Kenn Mortensen har for nylig tegnet ”Mareridtsfabrikken”, en grum historie, og den morbide humor og sorte streg fra den udgivelse er i chokoladefabrik-fortællingen mildnet i en munter og humoristisk streg. Fede Augustus Gloop, overforkælede Veruca Salt, tyggegummityggende Violet Beauregarde og fjernsynskiggeren Mike Teavee er sammen med den ordinære helt Charlie Bucket alle skildret smukt, skarpt og karikeret.

Selve fortællingen om Charlie, Augustus, Veronica, Violet og Mikes rundvisning kan man glæde sig over, men måske er der sket et skred i tiden, så end ikke børn længere vil se chokoladefabrikker som ”paradis-på-jord-steder”. Måske er selv børn så påvirket af tidens trend, at de også kun ser kaloriebefængte romsnegle og usund levevis.

Når forlaget Høst & Søn vælger at genudgive en oversat bog skrevet i 1964, så må det være for at give John Kenn Mortensen en herlig opgave, der får ham ud af mordfabrikker og mørke og plagsomme skildringer af ondskab. Her får han en helt anden opgave, hvor chokoladebarer, bolsjer og romsnegle får lov at fylde siderne. Det er godt.

Roald Dahl
John Kenn Mortensen
Høst & Søn
Læseprøve
Undervisningsmateriale til filmen

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.