Den dag farfar stak af

‣ Forfatter: Ulf Stark

‣ Illustrator: Kitty Crowther

‣ Oversætter: Kina Bodenhoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 249

‣ Målgruppe:7-99 år

‣ Sidetal: 144

‣ ISBN: 9788702282757

”Sådan her så planen ud:

Jeg skulle komme ind på sygehuset næste lørdag. Udenfor skulle der holde en taxi og vente. Penge til at betale den med havde jeg fået af farfar. Jeg skulle ’for helsekost’ sørger for, at far ikke kom med. Og jeg måtte finde på en god grund til at være væk. Måske natten over.

Det sidste var det letteste.”

Nu har Gottfried og farfar en plan for, hvordan det skal lykkes farfar at komme væk fra sygehuset og ud på sin egen ø, hvor han har boet i mange år med Gottfrieds farmor. Farmor er død, og nu er farfar også tæt på at sige farvel til livet. Han får piller for at holde sig i live. Og han får piller for ikke at hidse sig alt for meget op.
Farfar er nemlig en noget temperamentsfuld herre, der bander og svovler og skælder sygeplejerskerne ud, han skændes med sin søn, Gottfrieds meget afrettede tandlægefar, og han er i det hele taget ikke så nem.
Men netop derfor elsker Gottfried ham.
Da Gottfried og farfar ankommer med færgen til skærgårdsøen, så spørger farfar: ”Ser du det?”: Og han spørger igen: ”Ser du det?”. Endelig forstår Gottfried, at de ikke ser det samme. Farfar ser det, der var engang.

”Det som han havde set tusindvis af gange, dengang farmor levede. Han rejste tilbage i tiden. Man kunne se det i hans ansigt. Selv om det var lige så gammelt og rynket, som det plejede at være, var der ligesom en yngre farfar inde bag alle rynkerne.”

Det lykkes de to at komme op til huset, og de tilbringer en herlig aften og nat i hinandens selskab. De  spiser frikadeller og kardemommeboller og farfar får en øl. Og så finder Gottfried et glas af farmors tyttebærsyltetøj. Det er redningen, da det er tæt på at blive for meget for farfar.
Heldigvis er der en Adam, kardemommebollebageren, der hjælper dem, og de kommer tilbage til sygehuset med tyttebærsyltetøj og en dejlig udflugt bag sig. Men nu går det tilbage for farfar, og det handler bogen så også om: at livet er forgængeligt, at døden kommer, og at vi lever videre i de mennesker, der efterlades.

Ulf Stark døde i 2017. Han har skrevet mange, mange børnebøger siden gennembrudsromanen ”Lad isbjørnene danse”. Han skriver altid i øjenhøjde med sin læser. Han skriver, så man selv er med i bogen. Oversætteren er Kina Bodenhoff, – det er Lindgren-oversætteren, og det er helt sikkert med til at give bogen den særlige sproglige tone af ”farfar”.

Det er en bog, der absolut egner sig til højtlæsning. Det er her, man kan få en samtale om døden, om sygdom, om alderdom og om håb.

 

Link: Om forfatteren

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: