Den fnuggede himmel – pop – trompet

‣ Forfatter: Birgitte Krogsbøll

‣ Illustrator: Kamilla Wichmann

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:4 – 99 år

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788763854894

Så er Birgitte Krogsbøll og Kamilla Wichmann tilbage med en billedbog fyldt med digte, rim, remser og en herlig billedside, der sender hilsner tilbage til skolernes anskuelsestavler i gamle dage.

Som Kamilla Wichmann dog kan tegne – realistisk, underfundigt og fantasivækkende i lettere douchede farver, og som Birgitte Krogsbøll dog kan digte – med hendes særlige kendetegn, listerne, men også følsomt lyrisk i børnevenlige digte.

I Den fnuggede himmel – pop – trompet leges der med sproget, begreber og sjældne dyrearter som ”træskonæb” og ”kæledyr.” Her er nok at fundere over undervejs – fra det enkelte ords betydning til sprogets rytme og velklang under oplæsning. Her er billedleg og sprogleg for alle pengene.

Den fnuggede himmel-pop-trompet kan på listeform karakteriseres som:

Fantastisk

Fantasirig

Faglig

Farverig

Fantasiudviklende

Ferielæsning

Festlig

Fingernem

Finulig

Flagrende

Flødeskum for øje og øre

Fnugget

Fornøjelig

Forrygende

For børn, gamle og voksne

Funkelgnistrende

Foruroligende

Frustrerende

Fræk

Fyrig

Fæl

Følsom

Fåtallig

Fanø er ingen Krogsbøll!

………

Læsere kan eventuelt selv rette i og fortsætte listen ad libitum.

Den fnuggede himmel-pop-trompet anbefales varmt til legende sprog-, begrebs- og ordudvikling, hvor danske børn mødes i daginstitution, skole og de små hjem. Her vil de møde et hav af ord, de ikke aner hvad betyder, men som ligger godt i munden og ”smager godt.” Og undervejs er der mere end nok at kigge på og undersøge i Kamilla Wichmanns finurlige billeder, der varierer fra det fagligt og anatomisk korrekte til det foruroligende fantasifulde. Man er godt underholdt undervejs i læsningen af Den fnuggede himmel-pop-trompet. Hvad det så end er for noget.

Bogen lægger sig smukt i kølvandet på Birgitte Krogsbøll og Kamilla Wichmanns gennembrud Funkelgnister – Rim, råb og remser (Jensen & Dalgaard, 2015) og på den Listebog Birgitte Krogsbøll lavede sammen med illustratoren Mette Marcussen (Jensen & Dalgaard, 2016). Der leges stadig med det danske sprog, så både Halfdan Rasmussen og nu også Benny Andersen må fryde sig i deres himmel.  

Kamilla Wichmann -Tankestreger

Birgitte Krogsbøll

Den-fnuggede-himmel-pop-trompet

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.