”Jorden er dækket af 70% vand. Det meste af vandet er i havene. Siden det er saltvand kan man ikke drikke det.
Drikkevand er en ressource, vi ikke har så meget af i verden og derfor skal passe godt på. 2.5 % er frosset til gletsjere, resten er grundvand og vand i floder og søer. Derfor er det vigtigt, vi passer på vores vand. Landbruget er den største forbruger af ferskvand på verdensplan.”
Sådan står der i indledningen til bøgerne i serien om Den gule planet. Her i bind 2 med undertitlen Drengen i vinduet er Ayla og søsteren Lyra i en arbejdslejr, hvor der er vagter med strømførende knipler. Her møder Ayla en dreng på hendes egen alder. Han hedder Tiago, men han er en dreng, der bor ”inde i huset” og ikke ude i arbejdslejren.
Tiago er også fanget, men han er fanget i en verden med overflod.
”Hvor tager du hen? Tiago ser ud ad vinduet.
Hjem,” hvisker Ayla. ”Sammen med min søster.
Tiago nikker. Jeg har aldrig været uden for muren.”
Han drejer hovedet mod Ayla. ”Hvordan er der?”
Ayla og Tiago bliver venner, og Tiago handler som en ven, da Ayla søger at flygte fra lejren sammen med sin søster.
Der er stor forskel på livet i HVALEN ude i ørkenen og livet i arbejdslejren. Der er friheden til forskel, og Ayla vil til enhver tid foretrække friheden.
Forlaget KRABAT er stiftet af tre forfattere, som alle har deres rødder i Forlaget Calibat. Det er godt, at der findes små forlag, der tør få nye veje sammen med mere ukendte forfattere og illustratorer.
I KRABATs Klodebøger er klimaforandringer og FNs verdensmål en del af historierne og undervisningsmateriale til dansk og med fokus på de to tilhørende Verdensmål kan hentes gratis ved at kontakte forlaget på: krabatforlag@gmail.com.
Forlaget Krabat præsenterer sig selv på denne måde: ”På forlaget KRABAT elsker vi det vilde, det uforudsigelige og det skøre. Først og fremmest elsker vi dog den gode fortælling, den der har noget på hjerte. Vi brænder for at dele alle de vigtige historier. Især er det bøger om klimaet og planetens fremtid, forlaget gerne vil dele med verden. Men også de fantastiske fortællinger står krabaten nær.