Den hemmelige kirkegård – Mørket 2

‣ Forfatter: Michael Næsted Nielsen

‣ Illustrator: Christian Guldager

‣ Forlag: Facet

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 129,-

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 67

‣ Sværhedsgrad: Lix 24

‣ ISBN: 9788792879400

Andet bind i læs-selv-gyserserien om de 13-årige Klaus og Sandie, der i slutningen af Dæmonen fra Helvedet gik fra at være venner til at blive kærester.

Det er stadig sommer i Danmark og temperaturen er steget markant siden første bind. Det er som om Helvedet er kommet tættere på. Klaus kan ikke sove og vågner ved, at han hører Sandies stemme uden for sit vindue. Klaus nærer – heldigvis – uråd, og finder ikke sin kæreste, men derimod en frygtelig dæmon, der vil ham det allerondeste onde.

Og når dæmoner og dødninge vil narre Klaus, ja, så vil de sikkert også have fat i Sandie. Klaus er heltemodig og vil forsøge at varsko sin kæreste, ikke via sms eller mobil, men ved at dukke op hos hende. På sin vej møder han en gigantisk dæmon, og opdager en hemmelig kirkegård og en uheldsvanger og uhyggelig begravelse.
Og så må Klaus endnu engang tage kampen op med de uhyggeligste sorte dæmoner fra Helvedets inderste cirkel.

Ligesom i første bind er tilstedeværelsen af klassiske elementer fra dæmongysere massiv. Men hvor uhyggen i første bind bare dukkede pludseligt op er der i Den hemmelige kirkegård antydningen af en årsag til misseren. Og den hemmelige kirkegård og den uhyggelige begravelse er creepy.

Uhyggeelementerne står  i en så lang kø, at sproget bliver lidt for stift og redundant. Fx svedes der helt vildt i romanen, og det bliver understreget gang på gang.

Han var helt gennemblødt af sved. Hans T-shirt kunne vrides. Det var ikke rart at have den på, for den blev hurtigt både kold og klam. Klaus kunne se, hvordan sveden dampede fra hans krop. 

Den hemmelige kirkegård er generelt stemningsfuldt og uhyggeligt illustreret af Christian Guldager. Dog irriterer det en smule, at illustrationerne ikke helt hænger sammen med Michael Næsted Nielsens tekst – fx smider Klaus i teksten sin T-shirt, mens han i tegningerne stadig har den på.

Andet bind i dæmongyserserie. Ligesom i første bind er virkemidlerne strøet lidt for generøst ud over bogen. Men antydningen af et motiv bag uhyggelighederne og en gotisk begravelsesscene klæder bogen.

http://forlaget-facet.dk/

http://www.klovi.dk/

http://www.chrisguldager.com/

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.