Den hvide væbner

‣ Forfatter: Sara Ejersbo Frederiksen

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 149,-

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 152

‣ ISBN: 9788771413236

Pigen Nara er datter af en hestehandler i landet Arkana, og det er meningen at hun skal overtage sin fars forretning, når hun bliver ældre. Men Naras hemmelige drøm er at blive væbner for senere at kunne blive ridder, en drøm hun altid har haft, men som hun aldrig har turdet håbe på ville gå i opfyldelse.

Pludselig dukker muligheden op, og Nara ender som væbner for ridderen Avalanche, en hjertelig, stor mand med ildrødt skæg. De hvirvles hurtigt ind i lidt af et eventyr, hvor de konfronteres med både dværge, hekse og trolde.

Naras kærlighed til og pasning af hestene er noget af det, der bærer historien – og som gør den interessant, ikke kun for fantasylæsere, men også for de der elsker hestebøger som for eksempel Sigge- eller Heartland-serien.

Når det er sagt, savner jeg dog lidt dybde i personbeskrivelserne. Personerne i bogen bliver ikke beskrevet ret meget og kommer til at virke en lille smule ensidige og dermed forudsigelige, og det er egentlig ærgerligt, for det modsatte kunne have givet bogen endnu mere karakter.

Generelt kører bogen meget på dialog og ikke så meget på beskrivelser af for eksempel omgivelser. Alligevel fungerer historien, sproget flyder godt og den er nem og hurtig at læse. At den samtidig er godt spækket med action, vil sikkert også kunne tiltrække en del drengelæsere. Der er både trolde og dværge i historien, og i passagerne hvor de er med, fik jeg helt associationer til scener fra filmene om Ringenes Herre. Måske er det også der, forfatteren har trukket sin inspiration fra?

Forfatteren Sara Ejersbo Frederiksen har skrevet et par andre børne- og ungdomsromaner, og har desuden skrevet flere fagbøger. Hun har en uddannelse i litteraturvidenskab og har skrevet bachelorprojekt omkring børnelitteratur.

Generelt synes jeg, vi her har at gøre med en gedigen high fantasy* roman. Jeg er sikker på den falder i god jord hos de fleste børnefantasylæsere, og jeg venter spændt på fortsættelsen.

*High fantasy er en undergenre af fantasy, karakteriseret ved at den foregår i en lukket verden

http://www.turbineforlaget.dk

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.