Den lille sne

‣ Forfatter: Birgitte Krogsbøll

‣ Illustrator: Lena Nicolajsen

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 279,95

‣ Målgruppe:0-5 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788762743731

Kastanje, nød, et gyldent blad
Den lille spætte var så glad:
”Ja, efteråret er her!
Jeg elsker blæst og mudderduft
At gå en tur i kølig luft
Og regn, og ud at hakke
Et spættehul! Og snakke!”

Efteråret gør sin entré og naturen ændrer sig. Spætten fryder sig og nærmest danser igennem skoven i en glædesrus over vejret og farvernes skiften, og får følgeskab af en masse dyr undervejs. Da efteråret bliver til vinter og kulden begynder at bide, søger spætten og dens trup ly i en brændestabel hos nissen Bumle, der byder på vafler, varme og køjesenge.

Det lyder da ret hyggeligt, ikke? Birgitte Krogsbøll og illustratoren Lena Nicolajsen begår sig som kompagnoner i det hyggelige, i den genkendelige natur og i det sanselige, og laver bøger til de mindste, dem i vuggestuen og børnehaven, der elsker en rar og nærværende læsestund med en voksen. Ligesom de to foregående udgivelser “Den lille regn” og “Den lille fest”, er “Den lille sne” en vældig simpel men hygsom og engagerende billedbog skrevet på versefødder. Og der er ret beset ikke noget dårligt at sige om rim og remser, når man har med de mindste at gøre. Rim og remser er et effektivt værktøj i arbejdet med sprogudvikling. Med en god oplæser ved roret, der tydeliggør udtalen, understreger rytmen og måske endda integrerer fagter eller bevægelser, kan man virkelig fange børnene, der bliver mere opmærksomme på sproget, både fonologisk og lydligt, igennem rim, sjove ord og lyde. Og så er det påvist, at rim er et enestående redskab til at udvide børns ordforråd. Der vrøvles også en smule hen ad vejen, hvilket altid er et godt opmærksomhedsgreb, fx da der står:

”Så sov de længt og lange
i varme køje-sange
… nejjjjj …
Så sov de LANGT og LÆNGE
I varme køje-SENGE”

Her er børnenes forventede reaktion på vrøvleriet endda integreret i rimet.

Lena Nicolajsens akvarelillustrationer passer godt til teksten, og der lægges op til, at børnene kan følge med på billedsiden og pege de ting ud, der fortælles om. Til tider er illustrationer endda nødvendige, fx da Fru Regnorm finder et ”søvnigt bræt”, som man får en – meget bogstavelig – forklaring på i billedet. Bagest i bogen finder man en illustreret liste over de ting og de dyr, der medvirker i historien, så man kan indlede en dialogisk samtale efter endt læsning.

Jeg har kun et enkelt minus til Den lille sne, og det har som sådan ikke noget med selve bogen at gøre, men den er simpelthen udgivet en måned for sent. Når det kommer til højtlæsningsbøger, er det afgørende, at oplæseren selv er engageret i bogen, men efter en isnende kold januar med snebyger og frost kun sjældent set mage, og en dertilhørende kollektiv higen efter plusgrader og forår, kunne tidspunktet for udgivelse af en historie om vinter, sne og nisser menes at være ramt noget forbi. De små derimod er nok ligeglade.

Birgitte Krogsbøll og Lena Nicolajsen har med “Den lille sne” lavet en fin, sanselig og engagerende billedbog til de mindste, skrevet på rim. Historien om spætten og dens venner i skoven, der følger efteråret ind i vinteren, er simpel og ligetil, men der lægges elegant op til samtale og dialog undervejs.

Anmeldelsen er skrevet af Jeppe Barslund

Jeppe er uddannet folkeskolelærer og arbejder i indskolingen og på mellemtrinnet på Valhøj skole i Rødovre. På lærerseminariet læste Jeppe billedbogen 'Idiot!', der ændrede hans liv for bestandig. Dér gik det op for ham, hvad gode billedbøger faktisk kan, og siden har han endevendt alle hjørner og kringelkroge i dansk børne- og billedbogslitteratur for at udforske og dissekere hundrede- måske tusindevis af værker. Hvis du kalder Jeppe for autodidakt pseudo-ekspert, børnebogs-nørd eller forlibt billedbogs-romantiker, vil han nok smile stolt.