Den rustne verden 2. Motorhjerte

‣ Forfatter: Adam O

‣ Illustrator: Adam O

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:9 – 12 år

‣ Sidetal: 164

‣ ISBN: 9788763864374

”Det er en Ringgaffelnøgle.

Ringgaffelnøgle, sukkede Ramona. Det er svært at holde styr på.

Hvis ikke det er svært, er det ikke værd at lære, sagde bedstefar, før han forsvandt om bag pressenningen igen.”

I Den rustne verden 2 -Mortorhjerte er de fire søskende Ramona, Bowie, Peter og Lærke, nu hos bedstefar i Sverige. Danmark er blevet et skraldespandsland, hvor der ikke længere er muligt at bo. De fire søskende var i første bind taget fra deres hjem i ”Ny København” (en boble af en by, der blev bygget i Grønland) til Sverige til bedstefaderen, men intet gik som planlagt, og efter et flystyrt var børnene sig pludselig alene i Danmark, hvor storskrald og gamle robotter dumpes og efterlades til skrot. Med mange udfordringer bag sig lykkedes det de fire børn at komme til Sverige. Nu er de der. I en fremtid, man kun kan frygte. Alle bor inde bag en kuppel af glas, hvor alt er digitalt og intet synes ægte. Her midt i rodet og den usikre fremtid sidder de fire børn og venter og keder sig:

”Hvad læser du? spurgte Lærke.

H.C. Andersen, sagde Peter.

Ham rapperen? spurgte Bowie.

Nej, din spejlhjerne. Han var eventyrfortæller, at du ved det.

Ligesom mor og far.

Mor og far fortæller ikke eventyr, de laver propaganda, sagde Peter. Det er noget helt andet.”

Sådan mødes ”den kendte verden hos læseren” til tider også Ramona, Bowie, Peter og Lærke, der har ganske svært ved at skelne løgn fra sandhed i den verden, der møder dem hos bedstefaderen. Medierne har overtaget, og ingen kan vide, hvad der er rigtigt, og hvad der er fake-news.

”De kommer ikke til at fortælle vores version af historien, sagde Peter. Atlas ejer nærmest alle aviser og TV-stationer, og de sponsorerer Onkel Dunkel.

Ja, sagde bedstefar. Det er to alen af et stykke.

Hvad er alen?; spurgte Ramona.

Det, jeg mener, er at det er samme surdej.

Hun så uforstående på ham. De er allesammen systemet. Han pegede opad som om systemet sad oppe på taget.”

Bedstefaderen har fortsat lidt af den gamle verden i sig. Han bygger på en overraskelse til børnene, og de får brug for al den hjælp, de kan få fra venner og familie, når de skal kæmpe mod systemet.

Som introduktion til hvert kapitel er der et illustreret dobbeltopslag. Det er også Adam O, der står bag dette. Han tegner den nye verden i dystre farver, og han får kapitlets indhold med i illustrationen. Indledningen til kapitel fire viser bilen (eller køretøjet) Esmeralda. Den har halogen-lyskaster, tordenhorn, brandslukker, terrændæk og indbygget toilet, køleskab og vandtank. Et godt køretøj i uforudsigeligt terræn. Den kan ikke fjernstyres som botrobotterne, her må bedstefar selv køre. De andre dobbeltopslag med illustrationer er mere stemningsskabende i farvevalget. Tusmørkeblå. Granitgrå. Rustengrønne. Det er en fin kombination af tekst og billeder, hvor teksten har førsteprioritet, men billederne skaber en stemning til læsningen.

Der følger helt sikkert flere bøger i serien. Dystre, det er de, men læsningen giver også stof til eftertanke i forhold til resurseforbrug og klimabevidsthed.

Links: Adam O

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.