Den sommer Aslak vandt en bamse

‣ Forfatter: Oscar K

‣ Illustrator: Teddy Kristiansen

‣ Forlag: Dansklærerforeningens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 179 kr.

‣ Målgruppe:11 - 14 år

‣ Sidetal: 48 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 30

‣ ISBN: 9788772113104

”De var ikke så forskellige. De tog verden for givet, forstod den på deres egen måde, vidste ikke at der fandtes andre. Som om der var tid nok. Al tid.”

Tot, Knold, Englefjæs, Niller, Picasso, Hans Erik, Krasser og Ellen, Inger, KB, Kisser og Evy  går alle i 5. A på den lille skole i Strandholt. Det er 1961, og eleverne på Strandholt Skole er ganske som alle andre børn, når frikvarteret slutter:

Så ringede det ind, og de stillede op på rækker foran gårdvagten, der ventede på trappen til indgangen og holdt øje med dem, til der blev ro. Picasso stak et lille, blåt brev i hånden på blikkenslagerens Ellen, uden at nogen opdagede det. Og Englefjæs fik en lussing fordi han ikke kunne holde fingrene fra skomagerens Lange Fine fra fjerde, som var begyndt at få bryster. Jenny var bare så træt af ham. Og så gik de op i klasserne; først de små, så de store.”

“Den sommer Aslak vandt en bamse” er først bind i en børneroman på i alt 3 bøger. Gennem de tre bøger gives et blik tilbage på livet, skolen og barndommen, sådan som den blev levet i en lille flække på landet lidt uden for Vejle i 1960’erne.

Børnene ser tiden som endeløs. De spiller fodbold, de er i Tivoli, de har masser af fritidsinteresser og de bliver alle kaldt alt muligt andet end netop deres eget navn.

Foran i bogen er der et kort over området, det viser Strandholt, der ligger tæt på vandet. Der er ikke så langt til StenboHøj Børnehjem, hvor Sigge bor. Og Skelbygaard Skelby ligger lidt nord for Strandholt.
Det er en barndom, hvor de voksne er fraværende i børnenes fritid. Mange af børnene har arbejde efter skoletid, men de bliver ikke overvåget af voksne i deres egen tid. Her cykler og går de til deres egen verden .

Oscar K har ramt den tone, man formentlig ville kunne finde i de fleste femteklasser i 1960. På klassebilledet har de alle sammen en hjemmestrikket trøje på – undtagen KB, der har en karrygul jumper med påfuglemønster.

Som læser i 2023 vil det være en genkendelig verden i forhold til klassekammeraternes forskellighed, følelser og familieforhold. Det vil også være en helt anderledes verden uden sociale medier, uden forældre og med et fritidsliv, der er helt deres eget. Det kan give anledning til mange samtaler, hvis bøgerne læses i en 5. klasse.

Lix-tallet, for dette bind 1 i serien, er 30. De følgende bøger har lix-tal på henholdsvis 32 og 34. Eleverne vil møde mange og nye ord i bogen. Ord og begreber, der er hentet fra en tid, der ligger mere end halvtreds år tilbage.  Sproget og tonen rammer tiden rent som et vristspark af Harald Nielsen.

Der findes undervisningsmateriale til bøgerne på Dansklærerforeningens hjemmeside.

 

Læs om “Ungerne på Strandholt” på Oscar Ks egen hjemmeside

Undervisningsforløb til “Ungerne fra Strandholt”

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.