Den vinter Hanna vendte tilbage

‣ Forfatter: Moa Eriksson Sandberg

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 208

‣ ISBN: 8711325623

Da jeg fortalte Janek, at vi skulle flytte til Gøteborg, græd han ikke, men det var , som om en grå regnvejrssky gled over hans ansigt. 
”Nå”, sagde han bare.
”Er du ked af det?” spurgte jeg.
Han bed sig i underlæben.
”Det er selvfølgelig ærgerligt…” sagde han.

Hanne er flyttet til Gøteborg, til storbyen og dens mange farver og fester. Nu er hun tilbage på ferie i Rydöbruk for at besøge Jonna – og også for at se Janek.

Bogen er en selvstændig fortsættelse af ”Den sommer Linda forsvandt”, og nok er det en fordel at have læst Linda-bogen først, men man får undervejs forhistorien opdateret, så man sagtens kan følge med. Alligevel, – det er en seriebog, og heldigvis, – for det betyder, at der følger flere efter. Moa Eriksson Sandberg kan fortælle en god og spændende krimi med en hovedperson, der er troværdig. Der er krydsklip til Olivia, der er i koma efter et selvmordsforsøg.

Krimielementet er rammen om genkendelige ungdomsproblemer, hvor jalousi, venskab og kærester tilsammen sætter rammen for Janne, Hanne og Janeks svenske hverdag. Sproget er glimrende, dialogerne troværdige og personerne er skildret nuanceret.
Det er således en bog, der nok kræver meget af sin læser i forhold til krydsklippene til Olivia, men samtidig er det en sammenhængende fortælling med et godt drive.

Sommerfugleserien er (står der foran i bogen) udviklet til piger i alderen 9- 14 år, hvor to sommerfugle indikerer, at det er målgruppen 12-14 år, bogen henvender sig til. Det er ærgerligt, at der så tydeligt markeres, at det er piger, der er målgruppen. Også drenge kan med fordel læse med her, de kan måske få et indblik i pigers liv og tanker, og Janek står også så tydeligt i bogen, at der ikke er nogen grund til at male den alt for sommerfuglelet og pink. 

http://moi-moa.blogspot.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: