Det ganske lille kongerige

‣ Forfatter: Etgar Keret

‣ Illustrator: Tami Bezaleli

‣ Oversætter: Søren Holst

‣ Forlag: Jensen og Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 259,00

‣ Målgruppe:3 - 7 år

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788771512564

”Det ganske lille kongerige var virkelig meget lille. Nogle siger, at det var det mindste kongerige i verden. Fra alle ender af Jorden kom der besøgende for at se, hvor smukt og hvor lille det var.”

På illustrationen ser man to mennesker, der kigger mod et slot, der lige netop kan ligge på en ø, der har form af en gammel slidt bog med bogmærke og tape på ryggen. ”Det var så smalt, at når kongen og hans kloge rådgiver ville spille frisbee, måtte de bruge nabolandene for at få plads nok.” Her på billedet ser man så kongen i klassisk kongekåbe og med krone (men med praktiske sneakers) spiller frisbee med et godt kast til rådgiveren, der hopper rundt på en anden lille planet. Der er præcis fire mennesker i kongeriget, og på et tidspunkt er det så blot kongen og hans rådgiver, der er tilbage.

Hvad gør en konge, når der ingen undersåtter er? Ja, rådgiveren melder sig som landarbejder, så der er nogen til at heppe og hilse og vinke, når kongen kører riget rundt. Og så sker det:

”Rådgiveren, som nu var blevet landarbejder, holdt meget af at arbejde i jordbærmarkerne. Han var også glad for sine pligter med at råbe hurra og vifte med flag, hver gang kongen red ud for at se til sit kongerige. Men ensomheden var værre, end han havde forestillet sig, og han savnede tit at spise aftensmad sammen med kongen, og han savnede de spændende samtaler, de havde, før han blev landarbejder. Og ikke ret langt borte, bag slottes mure, savnede kongen nøjagtig de samme ting.”

Det er bogen morale: Man bliver ikke lykkelig, medmindre man har nogen at være lykkelig sammen med.

Tegningerne er i blyant og blåsorte toner, der er skraverede. Nuancerne spænder fra papirets hvide til alle toner af gråt og til sort. Den ensomme konge sidder helt ude på kongerigets kant og ser trist ud i sin sorte silhuet. Der er en afdæmpet farvevalg til det gråsorte, og på sidste sides opslag myldrer farverige personer frem mod kongeriget. Det må man glæde sig til at læse om.

Det er en bog, der kan læses i børnehaveklassen, så man kan tale om glæden ved at dele sin hverdag med andre. 

 www.2btami.com
www.etgarkeret.com

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.