det øjeblik du tvivler

‣ Forfatter: Sarah Engell

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 368

‣ ISBN: 9788711983386

”I starten troede jeg, at man valgte en stil på samme måde, som man vælger skates og udstyr, men stilen ligger allerede i kroppen, ligesom alle har deres egen måde at gå på.

Man vælger den ikke. Man opdager den. Og så rendyrker man den”.

Sarah Engell har i sit forfatterskab taget fat i det ene eksistentielle problem efter det andet i en snart lang række udgivelser. Hun har afsøgt pigers seksualitet og den udnyttelse de alt for ofte bliver udsat for, skrevet om selvmordstruede piger, psykisk sygdom, vold, voldtægt, chikane, cutting og selvskade – og sammen med Sanne Munk Jensen været på tur med den skønne gymnasiepige Polly, der kommer så galt afsted mellem Hirtshals og Hjørring.

I sine fortællinger har Sarah Engell taget fat i piger, der møder modstand og bliver holdt nede, bare fordi de er piger.

I romanen, det øjeblik du tvivler, fortsætter hun denne række romaner, med fortællingen om gymnasiepigen Vigga, der er skater, og som skal begå sig i et miljø fyldt med drengehørm.

Læseren føres ind i miljøet omkring Urban Street Zone og L.O.W. Academy – Life on Wheels med dunkende basrytmer, highfives, blades og superhurtige 60 millimeter-hjul, der er perfekte til at grinde på banen. Kender man intet til skatermiljøet, kan man få sit første intro-kursus til miljøet, tonen og konkurrencementaliteten her.

Vigga er rigtig dygtig til at skate, og skatermiljøet er på mange måder fyldt med både accept og varme, bare ikke over for piger.

Helt galt går det for den uerfarne Vigga, da hun møder den slikkede overklassedreng William, der vælter hende helt omkuld med opmærksomhed, poker, drinks og ikke mindst en hvid Mercedes.

I Sarah Engells tidligere romaner har de sociale medier spillet en stor rolle, og det er også tilfældet i det øjeblik du tvivler, hvor Vigga begynder at modtage hadefulde beskeder, hun ikke ved, hvem der står bag.

Det hele udvikler sig til et gyseragtigt mareridt for Vigga, hvor alt går i stykker omkring hende.

Vennen Karlos og Vigga samtaler her om et af romanens helt centrale tema:

”Om stalking?”

”Ja og digital chikane i det” hele taget. Du ved, oprettelse af falske profiler, billeddeling, hævnporno, den slags. Jeg kan ikke huske detaljerne, men regel nummer et var i hvert fald sig ordentligt fra og derefter nulkontakt.” (s.320)

Wilhelm viser sig at være noget helt andet, end Vigga troede. Ligesom skatermiljøet gør.

Ret hurtigt mister Vigga sit selvværd, og det er ikke kun på banen, hun mister balancen.

Som flere andre af Sarah Engells fortællinger er Viggas historie i det øjeblik du tvivler baseret på en virkelig fortælling.

Det er uhyggeligt, at der findes så megen ondskab, og så mange fordomme, overalt. Det er ikke kun Viggas dukken op i skatermiljøet, der vækker disse. Romanen skriver sig lige ind i de alt for mange ”#MeToo” fortællinger, der er i samfundet i disse år, hvor mennesker forfølges på grund af deres køn, seksualitet og etnicitet.

Sarah Engell har skrevet endnu en vigtig roman om et ungt menneske helt ude på kanten af tilværelsen. Det er gjort i noget af en ”page turner” på ikke mindre end 368 sider. Handlingen buldrer derudaf, replikkerne sidder lige i skabet, og man føler med Vigga på den rejse gennem rå magtudfoldelse, både psykisk og fysisk, hun er udsat for.

det øjeblik du tvivler anbefales varmt til brug i både fritiden og i skolens ældste klasser; men det er vist på det nærmeste overflødigt at nævne. Her er det ikke læseren, der skal finde en bog, men en bog der nærmest per automatik finder sin læser.

 

http://sarahengell.dk/blog/det-oejeblik-du-tvivler.html

https://www.youtube.com/watch?v=H3Eo0-IhtdI

https://www.carlsen.dk/det-oejeblik-du-tvivler

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.