Dette bliver mellem os

‣ Forfatter: Alexander Kielland Krag

‣ Oversætter: Thomas Korsgaard

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:Fra 13 år

‣ Sidetal: 216

‣ ISBN: 9788711990056

 

”Det er første dag i 2. g. Jeg har skriftet skole og kender kun én enkelt person i min nye klasse. Han hedder Max, og jeg må minde ham om, at jeg hedder Felix, og at vi gik til tennis sammen i folkeskolen. Han nikker og siger: Det er rigtigt, han husker det til sidst.”

 

Det er ganske svært at være den nye dreng i klassen. Det er ikke alle, der har nemt ved at få venner, og Felix har en fortid i sin ”gamle” klasse, der har givet ham nogle erfaringer, der betyder, at han er meget afventende overfor nye venner.  ”Jeg har aldrig haft let ved at få venner.” Sådan skriver han på første side. Nu er han så i 2. g, og her møder han Philip, Max, Mia og …. Nicolai. Om Nicolai skriver han: ”Jeg tror, du er den pæneste dreng, jeg nogensinde har set.”

Bogen er bygget således op, at der på hver side er ganske korte (alt fra en linje til tyve-tredive linjer) opslag, der illuderer at være en slags dagbogsnotater fra Felix. Det fungerer godt.

Man følger kun tankerne hos Felix, men han er en reflekteret dreng, der arbejder meget for at finde sig selv.
Hans seksuelle orientering er en udfordring for hans ærlighed. Hans forelskelse i Nicolai er noget, der er hemmeligt langt hen ad vejen; deres venskab er smukt og meget opmuntrende, og Felix skal nok blive til et godt og helstøbt menneske.

Det er en bog, der viser, hvor meget det betyder med gode venskaber. Kærligheden er altid problematisk, men med gode venner kan meget overkommes.

 

”Hvis bare du var en pige. Hvis bare jeg var en pige. Hvis bare en af os havde været anderledes, så havde alt været anderledes.”

 

Sådan står der på en af siderne. Det fylder også.

For alle (unge og ældre) kan det her være fint at få indblik i, hvordan tankerne lyder hos en ung Felix, der endnu ikke har fundet ro i sig selv.

Det er en debutantroman, og det kan blive et fint forfatterskab.

 

P.S: Hvis man tænker: Den store forfatter Alexander Kielland (1849 – 1906) (der fik en boreplatform opkaldt efter sig), han er vel død og borte for længst. Ja, det er han. Men her er hans tipoldebarn, der bærer samme fine navn. Og som også er forfatter.

 

 

Link:

Om forfatteren

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.