Din fantastiske krop – fra urtidsfisk til nutidsmenneske

‣ Forfatter: Jakob BrodersenPernille Engsig Eskildsen

‣ Illustrator: Kamilla Wichmann

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788763865012

Vidste du, at dine ører er udviklet fra det, der engang var gæller hos fisk? Det lyder utroligt, men det er rigtigt, for det står i bogen “Din fantastiske KROP – fra urtidsfisk til nutidsmenneske”, som er en dannelsesroman underbygget af fakta og pakket ind i æstetik.

Du er hovedpersonen i denne smukke bog på en lang og visuel rejse i evolutionens tegn, som på ingen måde er langtrukken. Ved brugen af 2. personfortæller bliver du allerede ved titlen ”Din fantastiske KROP” og første sætning ”DU ER EN GAMMEL ABEFISK” en del af historien, og det er du også. “Din fantastiske KROP” er en opdagelsesrejse gennem menneskekroppens evolution. Den begynder med Menneskedyrets familiealbum, som viser dig dine forfædre, fra det første liv opstod for fire milliarder siden til dig i dag.

På trods af det faglige sigte fremtræder bogen ikke med de sædvanlige konventioner og formalia, der normalt omfatter og kendetegner faglitteraturen. Indholdsfortegnelse og stikordsregister er udeladt, men det tilføjer blot historien fiktive træk og resulterer i en faglig historie eller en dannelsesroman underbygget af fakta. Din fantastiske krop er en enkel fortælling om menneskekroppens evolution og en årsag-følge-virkningshistorie, der er struktureret ved en inddeling af afsnit om skelettet, organerne og sanserne. Afsnittene kompenserer for indholdsfortegnelse og stikordsregister og tilføjer historien faktuelt overblik og fiktiv finesse. Dette bidrager til et dejligt genremix, der kobler hele historien sammen med et komparativt perspektiv mellem dyr og mennesker. ”Du har 12 ribben. Chimpanser og gorillaer har 13 par. Det sker, at mennesker bliver født med et ekstra sæt ribben, som man kalder for ’gorilla-ribben’”.

Bogen er derudover et æstetisk projekt. Illustrator Kamilla Wichmann er tydeligt inspireret af de tidligere anskuelsestavler, som i klasselokalet havde til hensigt at oplyse gennem skønhed og anvisning. Illustrationerne er med dette blik æstetisk formede naturalisme, der sammen med den faktuelle tekst og henvendelsesformen i 2. person forærer os en helt vidunderlig og tiltrængt fagbilledbog.

Kamilla Wichmann kender vi fra flere bøger henvendt til børn, og hun har blandt andet illustreret Den fnuggede himmel-pop-trompet af Birgitte Krogsbøll. Her bliver lyrik og anskuelsestavle-udtryk forenet i en smuk udgivelse med naturfaglige sidegevinster.

Din fantastiske krop er en opfølger til LIV – Den fantastiske historie om evolution, som på samme måde tilføjede den danske faglitteratur viden i et ualmindeligt æstetisk format.

De to forfattere i nærværende udgivelse Pernille Engsig Eskildsen og Jakob Brodersen er begge journalister og sammen med Kamilla Wichmann leverer de kærkommen litteratur, som genremæssigt kan placeres bredt, men som helt enkelt kan kaldes for fabelagtig flot faglitteratur.

Din fantastiske KROP – fra urtidsfisk til nutidsmenneske” skal nydes i selskab med en dygtig højtlæser. Det kan ske i familierne og i klasselokalet. Efterfølgende kan børnene sagtens sidde og bladre i den alene. Den vil udrette mirakler i en tværfaglig konstellation, hvor dansklærer, HDS-lærer og natur/teknik-lærer slår sig sammen i et forløb omkring evolution. På trods af en elegant enkelhed appellerer bogen og inspirerer til utallige fantastiske forløb.

“Din fantastiske KROP” er en forlængelse af anskuelsestavlernes formål om at vise og ordne verden for barnet i en nutidig kontekst, der involverer inddragelse af læseren og opfordring til refleksion. 

Anmeldelsen er skrevet af Betina Falsing

Gode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.