Dobbelt så gammel

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Stine Illum

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 72

‣ ISBN: 9788771512335

8 og 8 er seksten kys din kæreste på rejsen

Ikke sandt – denne sætning har man hørt til uendelighed i sin barndom og ungdom. Og så rimer det endda… Nogen kommer måske endda til at tænke på Alberte Windings søde sang, der var en klar ørehænger i sommer: Kys din kæreste på rejsen …

Med denne bog: Dobbelt så gammel indleder Mette Vedsø en ny serie, som overordnet skal hedde: Tove tænker.

I denne lille pjosker tænker Tove over forelskelsens drilske væsen. Når man er 8 år, kan man så forelske sig i en, der er 16, altså dobbelt så gammel? Det nemme svar er, at ja, det kan man da sagtens. Modspørgsmålet er imidlertid kan man forestille sig, at en der er 16 forelsker sig i en, der er 8? Det er ikke lige så nemt at svare på!

Tove er vild med tal og talkombinationer.  Hvad hun ikke er vild med er, at hendes forældre og hun og hendes lillebror skal på telttur til Sverige med en af faderens gamle venner. Gab, hvor kedsommeligt.

Men så viser det sig, at vennen og hans kone har en søn, der hedder Kuk, og som altså er præcis dobbelt så gammel, som Tove. Det er et problem, men er det større, end at det kan løses? Tove leger med tallene. Når han er 24, er hun 16 … Når han er 30 er hun 24. Svært, men ikke uopnåeligt, synes det …

Håbet næres, da de er på et Tivoli, og Tove vinder hovedgevinsten i Tombolaen. En stor æske chokolade vinder hun, og Kuk er vild med chokolade, siger han – i modsætning til hende. Hvilken mulighed.

Men hvor langt er der fra Paradis til Helvede? Da børnene leger S, P eller K, så sidder Kuk og skriver på sin Mobiltelefon, og hvem skriver han til? Sin kæreste, Maria.

Tove er utrøstelig og søger ind i skoven, hvor man let kan miste orienteringen – ja, måske endda blive helt væk, hvilket nok var ønskværdigt?

Men mens Tove sidder der og lider, kommer en elg forbi, og den taler hun med, og det synes som om det er en klog elg, der både kan nikke og ryste på hovedet de rigtige steder, inden den går sin vej igen. Så hun bliver klogere på sig selv, mener hun da …

Kærester? Nej ikke tale om. Det kan de ikke blive på de præmisser. Men hvis de nu skal på ferie sammen næste år, så er hun 9 – og han er 17 – og så er han pludselig ikke dobbelt så gammel som hende mere. – og det synes som om afstanden mellem hendes år og hans langsomt bliver(relativt) mindre. Er der håb? Det håber Tove vist nok, der er.

Det er en fin og hyggelig lille bog, Mette Vedsø har skrevet, og man er med hele vejen, føler med Tove, lider med hende. Men smiler heldigvis også lidt ad/med hende. For hendes aspirationer er nok lidt vel optimistiske – i den alder.

Senere måske, senere. Langt senere. Men hyggeligt er det nu.

Mette Vedsø er efterhånden kendt af ganske mange børn og unge for sit efterhånden omfattende forfatterskab. Måske kender mange hende især for bøgerne: Glemmer du?, To plus to er Koko og To minutter i dommedag.

Illustrationerne i Dobbelt så gammel består af fem opslag og er af Stine Illum, som tidligere har illustreret billedbogen Dumme Lili for Mette Vedsø.

En fin lille selvlæsningsbog for de 8-10 årige. Anbefales bestemt til udlånshylden.

http://jensenogdalgaard.dk/

http://www.mettevedsoe.dk/

http://www.stineillum.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.