Drengen, fuglen og kistemageren

‣ Forfatter: Mathilda Woods

‣ Illustrator: Anuska Allepuz

‣ Oversætter: Lene Ewald Hessel

‣ Forlag: ABC Forlag

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 270, -

‣ Målgruppe:9 – 12 år

‣ Sidetal: 200

‣ ISBN: 9788779165182

”Byen Allora var berømt for to ting. Den første var de flyvende fisk, og den anden var de snoede gaders skønhed. Turister fra hele landet kom for at se fiskene flyve op af havet, og kunstmalerne kom for at forevige de farvestålende huse, der kantede sig op ad Allora Bakke som trappetrin.”

Byen Allora er smuk, beboerne har det godt, og alt er idyl lige indtil sygdommen bryder ud. Sygdommen smitter alle, og kistemageren kommer på overarbejde. Kistemageren, Alberto, bor helt på toppen af Allora By, og hans kone og børn bliver alle syge og dør.

Nu venter Alberto blot på, at han selv skal blive syg og dø: ”Da kisterne var færdige, og hans  familie begravet, gik Alberto tilbage til værkstedet og begyndte at arbejde på en kiste til sig selv. Men da han var færdig, havde sygdommen forladt byen.”

Nu lever Alberto alene, han bygger kister, og han skal også bygge en kiste i guldeg til borgmesteren i byen. En stor kiste, da det er en stor borgmester.

En nat kommer en fugl til Albertos hus, og senere dukker en forsømt og ensom og forladt dreng op. Han er på flugt fra sin fader, der er ganske farlig for ham. Alberto skjuler  drengen i sit hus, en vanskelig opgave, da der bor to notoriske sladdersøstre ved siden af ham.

Mange eventyrlige træk findes i denne australske forfatters debutbog. Der fortælles om en eventyrlig by Isola, og det bliver en del af redningen for Alberto og hans unge ven.

Drengen, fuglen og kistemageren er smuk, blå bog. Der er blå skrift, og der er blå tegninger. Flyvefisk og træer indrammer hver eneste side, det er gennemført og på helsidesillustrationerne er alt i blå streg og med blå tone. Hele stemningen i bogen er blå, eventyrlig og vemodig. Men det er også en bog, hvor man tænker: Hvem er i målgruppen for denne? Er det til selvstændig læsning, så  skal det være gode læsere, for der er 200 sider med mange og svære ord, samtidig med at målgruppen på indholdet er 9-12 år. Læs den højt. Det er en godnatlæsningsbog.

 

Link: Matilda Woods

Anuska Allepuz

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.