Drengene fra Sankt Petri

‣ Forfatter: Erike Barfoed

‣ Illustrator: Kristian Eskild Jensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 249,95 kr.

‣ Målgruppe:13 – 19 år

‣ Sidetal: 192

‣ ISBN: 9788702329896

”Jeg har to hemmeligheder, to ting, jeg ikke har fortalt Gunnar”.

Sådan lyder det i tekstsiden på første opslag i den grafiske roman ”Drengene fra Skt. Petri”. Her cykler Lars Balstrup ude i sommeren 1942 på en sort herrecykel. Sammen med ham cykler en pige. Det er formentlig Irene, Gunnars kæreste. Det er så ikke så godt. Teksten siger videre:

”Den ene er et es, jeg har i ærmet, så de andre ved, at jeg ikke kommer til at gå bagerst, når det går løs, selvom jeg er den yngste. Den anden……”

Så kommer der et ”HALT” , og de to unge bliver undersøgt af en tysk soldat ved en vejspærring.

”Drengene fra Skt. Petri” af Bjarne Reuter udkom første gang i 1991. Bogen er filmatiseret, det er en handling, der har inspiration fra den aalborgensiske modstandsgruppe Churchill-klubben. Romanen foregår fra sommeren 1942 til vinteren samme år. Gruppens medlemmer, der bliver portrætteret på allerførste opslag i den grafiske roman, er Åge Terkelse, det nyeste medlem af gruppen, Søren Brinck, Gunnars ven, Oluf ”Luffe” Møller, Skt. Petri-gruppens sprængstofekspert, Gunnar Balstrup, leder af Skt. Petri-gruppen, Lars Balstrup, Gunnars lillebror og Otto Hvidemann, en arbejderdreng fra teglværket.

Bogen fra 1991 danner forlæg for denne grafiske roman, men det er Erik Barfoed, der har valgt teksten, og Kristian Eskild Jensen, tegneren, der får sat liv til klassikeren.

Illustrationer og tekst går godt sammen. Der er god lyd på kirkeklokker, sprængninger og geværskud. Der er mørke farver gennem det meste af bogen, for det er i mørket, det foregår. Det er brunt, det er sortblåt, det er med orange lys i ildens flammer. Der er brugt mange forskellige ruder i tegneserien. Det giver liv og samtidig  er der også en ro over læseretningen.

Det er en spændende historie, der her kan læses af en ny generation. Illustrationerne kan give indblik i hverdagslivet i 1942. Cyklerne, påklædningen, spisestuen, frisurerne – det er alt sammen fra 1942. Men kærlighedskonflikterne er evigt almene. Det samme gælder for venskabet og ønsket om at gøre en forskel.

”Nogen skal begynde”, siger Lars. Nogen skal være de første til at vise, at Danmark ikke skal være tysk. De var modige. De var unge. Det var drenge, der satte meget på spil.

Som altid må man som læser spørge sig selv: Hvad havde jeg valgt? Ville man være en af de få, der handlede i de første år? Formentlig ikke. Det er ikke ufarligt, og drengene bliver arresteret og sat i fængsel. Men de kæmpede. De gjorde noget. Og så må de lære at leve med konsekvenserne af det afgørende valg.

Det er fremragende, at børne – og ungdomsromanklassikere kommer i en ny version. Nogle vil gerne have romanen som lydbog, andre vil gerne læse den ”på papir”, og nogle vil helt sikkert foretrække en grafisk roman. Tegneren Kristian Eskild Jensen giver 1942 og Drengene fra Skt. Petri den helt rigtige streg, form og farve.

 

Trailer til filmen “Drengene fra Sankt Petri” fra 1991

Læs evt. historien om Churchill-klubben her

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.