Drømmestenen

‣ Forfatter: Gunvor Ganer Krejberg

‣ Illustrator: Rebecca Bang Sørensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 162

‣ ISBN: 139788702218565

“Åh, nej mor.” Mirja lægger hovedet på skrå. “Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen?”
Søde Mirja.” Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til at glatte sig.

Om man er alf eller en helt almindelig pige, så er problemerne med ens tid og mødre og voksne og regler og aftaler nogenlunde de samme: De er der bare. For den lille alf Mirja er det svært at skulle holde sig inden for hekseringen den dag, hvor hendes mor skal til markedet for at sælge de sidste tre drømmesten. Mirjas far er væk, han er forsvundet. Og nu skal Mirja passe sine to tvillinge-alfe-brødre, mens moderen ikke er hjemme. Det går, som det må gå. Mirja flexer i sin barnepasningsopgave, og væk er tvillingerne. Så må hun lede, og det bliver en lang færd ud i den store verden for at finde brødrene. Heldigvis har Mirja gode venner.

Der er nogle etiske dilemmaer, der kommer i fokus i bogen, og der er prøvelser nok for en lille alf.

“Drømmestenen” er en eventyrfortælling og bind 2 i serien om Mirja (Første bind hed “De nye vinger”). Der kommer flere, thi Mirja kommer helt sikkert ud for meget mere og meget endnu farligere. Hun er en fighter. Og hun er modig.

Bogens eventyrfortælling bæres smukt igennem af Rebecca Bang Sørensens eventyrillustrationer. De er smukke i farveholdningen, der er holdt i grønt og blåt, mens de alfelette vinger skinner smukt og klart. Rebecca Bang Sørensen har eventyr i sin palet.

Som seriebog er det en bog, der kan anbefales til læsetræning for målgruppen af 8-11-årige. Der er mange sider i bogen, men den har en letforståelig handling, der har kronologi og megen dialog, hvad der letter forståelsen.

Gunvor Ganer Krejberg
Rebecca Bang Sørensen
Gyldendal – med læse og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.