Dronningerækken

‣ Forfatter: Vibe Termansen

‣ Illustrator: Anja Gram

‣ Forlag: Gads Børnebøger

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 314,95

‣ Målgruppe:fra 9 år

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788762740402

Flot royal sladder og dansk kvindehistorie.

Dronningerækken er et fornemt eksempel på en illustreret og meget æstetisk flot faglitterær udgivelse. Her er hensigten ikke blot er at informere om Danmarks dronninger, fra Thyra Danebod til Margrethe den Anden af Danmark. Den fortæller og underholder også med en god historie om krig, skandaler, sladder, kærlighed, død og græskarsuppe.
Inden portrætteringen af Danmarks første dronning, Thyra Danebod, bliver læseren mødt af en smuk udarbejdet tidslinje. Tidslinjen præsenterer kronologisk de enkelte dronninger, men indfletter også små oplysninger om samtiden. F.eks. figurerer det på tidslinjen, at den tyske guldsmed, Johannes Gutenberg, i 1445 opfandt bogtrykkerkunsten, så bøger nu ikke længere kopieres ord for ord af munke, men kan trykkes mange på én gang. Tidslinjen er pyntet smukt med illustrationer fra den kommende beskrivelse og gennemgang af dronninger. På den måde møder vi historien med genkendelse og forkundskab.

Præsentationerne af dronningerne varierer i længde. Læseren får ikke et fyldestgørende billede af kvinderne, men afgjort en spændende, overraskende og ofte sjov karakteristik. Disse efterfølges ofte af et afsnit, På samme tid, der fortæller om samtidens spidsfindigheder og trængsler. I det perspektiv er her tale om en begivenhedshistorie, der med diverse anekdoter også disker op med årsag- og virkningsberetninger. Det skaber en fin, helstøbt historisk fortælling. Sproget er uformelt, og vi får blandt andet at vide, at vikingerne, af en arabisk diplomat, bliver beskrevet som de mest skidne af Guds skabninger, der drak som svin.

Bogen kan fungere som et opslagsværk, men bør nydes som en sammenhængende fortælling om de danske dronninger i deres samtid og også som et stykke kvindehistorie. Flere af karakteristikkerne taler sammen, og det vil være ærgerligt ikke at få den fulde historie. Med de briller på er værket fremragende som højtlæsning og frilæsning. Med skoleøjne bidrager historien naturligvis til at skabe kronologi og sammenhæng i historie. Det vil derfor klæde undervisningen at inddrage værket, da læseren får et indblik i, hvordan begivenheder og personer er oplevet i sam- og eftertiden, og hvilken virkningshistorie de har haft.

Forfatter Vibe Termansen er historiker og journalist, og læseren betvivler ikke den historiske ægthed i bogen, som hun enkelt præsenterer i fiktive og appellerende klæder. Sammen med Anja Grams meget smukke illustrationer, et fornyende sprog, den korrekte faglitterære indpakning som indholdsfortegnelse og indeks, fremstår Dronningerækken, som en flot dansk æstetisk faglitterær udgivelse…og dem er der langt imellem.

Anmeldelsen er skrevet af Betina Falsing

Gode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.