Echo Ridge

‣ Forfatter: Karen M. Mc Manus

‣ Oversætter: Dorthe Hjort Jensen

‣ Forlag: Carlsen Puls

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 249

‣ Målgruppe:13-29 år

‣ Sidetal: 368

‣ ISBN: 9788711903179

”Hvordan står det til med det hele?

Jeg tænker på beskeden fra min veninde Lourdes i Californien, men ikke i La Puenta. Jeg mødte hende i sjette klasse, hvilket var tre byer før, vi flyttede hertil. Eller måske fire. Modsat Ezra, som hurtigt hopper ind på den sociale scene, hver gang vi skifter skole, holder jeg fast i min virtuelle bedste veninde og holder de nye bekendtskaber på afstand. På den måde er det nemmere at flytte. Det kræver i hvert fald færre emo-playlister.”

Ellery og Ezra er tvillinger. De er søn og datter af Sadie, der lige nu er på afvænning, indlagt for et længerevarende misbrug. Sadies mor, tvillingernes mormor, tager ansvaret for deres skolegang i Sadies hjemby, hvor hun ikke selv har været, siden hun gik ud af highschool. Eller jo, hun har været der til en enkelt fest. Den fik så også konsekvenser: et par tvillinger.

Det er en mærkelig by, tvillingerne flytter til, hvor hverdagen præges af deres skolegang, hvor frokostpausen er meget afgørende: Hvor skal man sidde, og hvem skal man sidde sammen med? Det betyder noget. Ellery og Ezra får gode venner: Mia, Malcolm og nogle arbejdskammerater fra et forlystelsessted, hvor man skal skræmme børn og barnlige sjæle. Der er nu så rigeligt at bliver skræmt over i virkeligheden.

Sadies tvillingesøster Sarah forsvandt, da hun var sytten år. Siden har ingen set hende. Nu bliver der igen begået mord i Echo Ridge, som byen hedder. Malcolms bror Declean blev i sin tid anklaget for et mord på Lacey, en pige, der forsvandt for fem år siden. Nu bor Malcolm sammen med sin mor, der er flyttet sammen med Peter (en rig advokat) og hans datter, Katrin (en virkelig model-pige).

Alle i den lille by er på en eller anden måde i hinandens varetægt. Alle har været kærester eller fjender eller venner på et eller andet tidspunkt. Historien fortælles med forskellige synsvinkler, hvilket er med til at gøre hverdagsbeskrivelserne interessante at følge med i. Det er meget amerikansk, men det er også grundlæggende spændende.

Faktisk er det en overraskende spændende bog, hvor der er nogle forholdsvis troværdige (trods det amerikanske!) personskildringer. Konflikterne og konspirationsteorierne holder fint til en læsning – også set med europæiske øjne. Man får meget homecoming-queen-konkurrencer og megen highschool-kantine med i købet, men det kender de fleste læsere jo fra amerikanske highschool-musicals. Spændende – det er den. Og der er masser af kærlighed.

 

Hør forfatteren fortælle om bogen

Om forfatteren

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: