Én af os dræber

‣ Forfatter: Karen M. McManus

‣ Oversætter: Dorthe Hjorth Jensen

‣ Forlag: Carlsen Puls

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 249

‣ Målgruppe:13-29 år

‣ Sidetal: 384

‣ ISBN: 9788711910313

“Én af os dræber” er en viderefortælling af Karen M. McManus’ ”Én af os lyver”, hvor Simon døde. Vi befinder os nu et år efter Simons død, hvor alting er faldet lidt til ro. Men så kommer der en ny ”leg” til skolen: Sandhed eller konsekvens. Det er sandhed og konsekvens på den onde måde, og ingen ved, hvem gamemasteren er. Ingen kender spillereglerne. Det er ren uhygge.

Maeve er én af de bærende karakterer i “Én af os dræber”. I romanen skriver hun:

”Min søster synes, jeg er en slacker. Hun siger det ikke direkte- eller skriver det, teknisk set- men det er temmelig underforstået:
Har du kigget på den liste over universiteter, jeg har sendt dig?
Det er ikke for tidligt at begynde at kigge i løbet af vinteren på dit tredje år. Faktisk er det lidt for sent.”

Således ved man som læser, at også denne roman rammesættes af et amerikansk highschool-miljø. Her fortælles hele den uhyggelige handling med mange forskellige stemmer. Der er Maeve, hendes søster Bronwyng, der er Knox, Phoebe, Nate, Addy, Cooper, Louis, Emma, Owen, Ashton og Kiersten. Og så er der Jules, Brandon, Sean og advokaten Eli.

Én af os dræber” er den tredje bog på dansk af Karen M. McManus. De foregår alle i et ungdomsmiljø, der er udpræget amerikansk. Der er baseball, football, homecoming-queen (ikke i denne bog, men i de foregående), der er sociale medier, der spiller en stor rolle, der er et skolemiljø, men det er i de unges hverdag på sociale medier, at dramaet udspiller sig.

Her er et uddrag fra et kapitel, hvor Knox er fortælleren:

”Sandeep ser alvorligt på konvolutten og holder den op mod lyset.
Ja, jeg tror, det er den samme person, der har sendt de sidste par trusler. Den her label har fuldstændig samme skrifttype.
Bethany sidder på kanten af det skrivebord, som Sandeep og jeg deler. Hun kniber øjnene sammen og læner sig tættere på. Skrifttype. Det ligner håndskrift.”

Det bliver grimmere og grimmere, og det er Knox, der nu er på vej til at få en sandhed og konsekvens. ”Legen” optrappes.

Således er hele plottet vedvarende spændende. Samtidig er der en række venskabs-, kærligheds- og forelskelsesfortællinger, der kører parallelt med krimidelen. Alt er amerikansk, men det er amerikansk på den gode måde. Vældig spændende. Hele vejen igennem. Og som i (næsten) alle amerikanske bøger er der en takketale bag i bogen. Her er der tak alle i forfatterens familie, til forlaget, til agenter og til læserne. Det er bare amerikansk. På den gode måde.

Tak for bogen.

 

Link: Om Karen M McManus

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.