En sær musik – rim og digte

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Solveig Agerbæk

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 125,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 24

‣ ISBN: 9788763860673

”Dage kom, dage gik

livet var en sær musik.”

I tyve digte af forskellig længde, i mange stilarter og med meget blandet indhold i digtsamlingen En sær musik, afspejler Mette Vedsø i suveræn sproglig stil livets mangfoldighed.

Her er alt fra tænksomme digte om livets store øjeblikke over det mere hverdagsagtige til det spøjse og rene nonsens. I digtene sætter Mette Vedsø fokus på de følelser, vi alle møder på vores vej gennem livet, fra ensomheden, livet i familien, venskaber som kommer og går, bekymringer, tab, sorg og lykke.

Samlet rummer digtene således alt fra alvor, der vækker eftertænksomhed til det rene tant, fjant og pjank = sprogleg.

Alt udført i med en rytmisk sikkerhed, en sproglig sikkerhed og ikke mindst en glæde ved sproget, der gennemsyrer alt, Mette Vedsø har udgivet. Digtene er rettet mod alle og ikke kun børn og unge. Det nogle kalder ”alalderlitteratur”. Her er ordleg og stof til eftertænksomheden for alle pengene.

Mon ikke de fleste kender til det nedenstående enten fra dem selv, eller unge de kender:

 

”Der går sjældent bare enkelt time

Uden opslag og likes i stime.

 

Hun knipser en blomst og et bøgeblad.

Hun knipser den pæneste morgenmad.

Hun knipser de fem på den bedste café.

Hun knipser den cremede chai latte te.

 

En selfie, når hun spiser vandmelon

En selfie, med Signe til konfirmation

En selfie, fra øens turkise lagune

En selfie, af søstre så nøddebrune.

Farve og krop kan hun redigere

skygge og lys kan hun optimere

et filter, et hashtag, en fjollet effekt

sådan blir´ livet jo helt perfekt!

 

Ouuuch! Touché! Den sad!

 

På bagsiden af bogen anbefales det i en ”varedeklaration,” at En sær musik læses op. Denne anbefaling gives gerne videre. Digtene ligger let og godt i munden, her er enderim, rytmen er både fast og legende, samtidig med at sproget og sprogbillederne virkelig kommer til deres ret.

 En sær musik er en smuk lille udgivelse, hvilket i høj grad skyldes Solveig Agerbæks fine og sarte illustrationer til digtene, der i høj grad understøtter, at bogen fremstår let og luftig.

 En sær musik anbefales varmt til brug i danskundervisningen fra mellemtrinnet op hele vejen op. Her er nok at undres over og samtale om. Magien i sproget og indholdet er udfordrende for både voksne og børn, så det lille sprogmusikalske mesterværk bør kunne finde vej til både de små hjem og til de skoler, hvor børns sprogudvikling og fantasi er i højsædet. Her er sprogleg, der tager læseren alvorligt og som kan medvirke til at styrke børns, unges og voksnes sprog med, for at citere bagsidens ”Varedeklaration”: nonsens, finurlighed, melankoli i medgang, modgang sorg og glæde.

Og så vejer den lille bog kun cirka 210 gram.

I forbindelse med Albus børnelitteraturfestivallen på DOKK1 i Aarhus i november 2018 havde denne anmelder den store fornøjelse at indgå i en ”digt-battle” med Mette Vedsø, hvor vi på skift læste vores favoritdigte fra samlingen op – for i øvrigt uden at samtale os ihjel om dem. Digtene fik lov til at undre de fremmødte, og de billeder de fremkaldte fik lov til at stå uimodsagt. Dermed opstod en smuk, let, fornøjelig, glad og alvorlig stemning på baggrund af En sær musik. Det er ikke altid lyrik skal analyseres herfra og til evigheden.

Lad der her til slut lyde et stykke sær musik:

 

”Hvis du siger: Det her er en hemmelighed og hvisker:

Vil du være min bedste ven?

Så synes jeg, det er nemlighed.

Men hvis du siger: det her er en hemmelighed og hvisker:

Jeg flytter væk til august.

Så synes jeg det er en væmmelighed.”

 

Tak for musikken!!

 

Mette Vedsø

En sær musik

Læseprøve på En sær musik

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.