En søster fra det ydre rum

‣ Forfatter: Ulf Stark

‣ Illustrator: Sara Gimbergsson

‣ Oversætter: Kina Bodenhoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 69

‣ ISBN: 9788702160499

Den nat drømte jeg, at jeg var i himlen.
Den var stor.
Og fuld af menneskeengle. De svævede rundt i luften. Eller sad mageligt i skyssofaer. Nogle af dem spise varme pølser med kartoffelmos. Andre guffede spaghetti med kødsovs i sig. Andre igen spiste kyskager.
’Hvem har lavet alt det her?’ spurgte jeg en kvinde, som havde en tallerken fuld af pandekager.
’Det har pigen i køkkenet,’ sagde hun og nikkede mod en skytot.

Ulf er otte år. Og selvom han bor sammen med sin far, mor og bror er han egentlig ret alene. For hans mor lider af migræne; så voldsom at Ulf får skældud af sin far, hvis han går ind på hendes værelse. I stedet går Ulf hen til vennen Klas-Göran, der har hørt noget om, at man kan høre, hvad de døde siger.

De to drenge taler om livet og døden, engle og chokoladesnask. Og Ulf betror sig til sin ven, at han også har en storesøster, men moderen tabte hende, før hun blev født. Og selvom han aldrig havde kendt hende, savner han hende. Ulf savner en der passer på ham – også selvom det er ved at nive ham i øret, ligesom Klas-Görans lidt strenge eksemplar af en søster.

En dag sniger Ulf sig ind til sin fars radiobølgesender, og beder sin søster i rummet om at komme ned og besøge ham.

Og næste dag er der en ny pige i kvarteret.

Ulf Stark har skrevet en indfølende, erindrende og fin bog om savn og fravær og også om glæden ved livet. Stilen er poetisk og gammeldags. Den er sart illustreret af Sara Gimbergsson og der bliver småfilosoferet i børnehøjde.

Det er en fin, småfilosofisk og poetisk billedbog om savnet af en storesøster, man aldrig har kendt. Og om venskaber, om fraværende familier og om glæden ved en gang imellem at blive nevet i øret.

http://www.forfatterweb.dk/

http://presseservice.gyldendal.dk

http://www.sarasbild.se/

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.