Den amerikanske forfatter, John Green (f. 1977) fik sit helt store gennembrud i Danmark med sick-lit romanen ”En flænge i himlen” i 2012. Det har betydet, at hans danske forlag Høst & Søn er i gang med at udgive hans ret store bagkatalog, ”Gåden om Alaska,” ”Paper Towns – historien om Margo og Q” og nu ”Endnu en Katherine”, oprindeligt ”An Abundance of Katherines” – en overflod af Katheriner. For det er det ”Endnu en Katherine” handler om. Nitten Katheriner i alt.
Hovedpersonen Colin Singleton var i sin tidlige barndom et vidunderbarn, en nørd, med særlig interesse i anagrammer og matematik, men det er ligesom gået over, det med det vidunderlige. Intelligensen er blevet en belastning for ham.
Det er blevet hans skæbne her i livet at blive forelsket i den ene Katherine efter den anden og lige så hurtigt blive droppet af hende. Katherine nummer 19 får ham til mere videnskabeligt at forsøge at inddele menneskeheden i droppere og droppede. Han arbejder nu på en matematisk formel, så man i fremtiden kan forudsige holdbarheden af ens kærlighedsforhold.
Sammen med sin (nok eneste) ven Hassan drager han i sommerferien ud på noget så amerikansk som et roadtrip i en stor bil ned gennem USA. De ender i den lille by Gutshot i staten Tennessee, hvor de møder pigen Lindsey og flytter ind hos hende og hendes mor i deres enorme lyserøde sydstatspalæ. Lindseys mor giver dem et arbejde med at registrere de lokales fortælllinger til egnsarkivet, og samtidig med at vi hører disse fortællinger, folder John Green sin hovedperson Colins fortælling om de mange Kateriner ud.
”Endnu en Katherine” er en humoristisk, godt fortalt, let læst og meget underholdende roman om det at jagte kærlighedens væsen og uvæsen. Samtidig hermed er den en fortælling om en nørds kamp for at finde sig en plads i tilværelsen.
Romanen er fyldt med fodnoter, efterskrift, anagrammer (hjernen go, oh nej regn, gerne John) og matematiske kurver og formler, der for nogle vil hæmme læsningen, men for andre vil uddybe fortællingen og underbygge det nørdede ved Colins projekt.
Når han ikke skriver romaner, videoblogger John Green sammen med sin bror, Hank (youtube.com/vlogbrothers) og bliver fulgt af mere end 3 mill. på Twitter (@realjohngreen). Han er dermed et fremragende eksempel på, at det ikke er nok (blot) at skrive romaner, man skal som forfatter også kommunikere med sine læsere på andre platforme.
”Endnu en Katherine” anbefales til John Green fans, og til frilæsning for de unge som gerne vil møde en letlæst, velkomponeret og underholdende roman. Romanen er oversat til et velfungerende dansk af Nanna Gyldenkærne, der må have slåsset noget med romanens mange anagrammer. Nye John Green læsere bør dog starte ikke starte her, men med gigantgennembruddet ”En flænge i himlen.”