Eva Gorilla vil gerne lege noget andet

‣ Forfatter: Lise Rønne

‣ Illustrator: Zarah Juul

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788711490778

Eva Gorilla kigger på sin finger. Der er et lille sår fra dengang, hun faldt ned fra ribben i børnehaven, mens hun legede pirat. Hun græd helt vildt højt bagefter og kunne først stoppe, da en af de voksne gav hende en pebernød fra julefesten. Pludselig gør det ondt, faktisk sindssygt ondt i såret igen. Så begynder tårerne at løbe ud af hendes øjne. Der kommer flere og flere. 

Eva Gorilla glæder sig SÅ meget til at få besøg af sin ældre kusine Asta, at hun slet ikke kan sidde stille. Men da Asta kommer, vil hun kun lege med Evas storebror Nelson, og i stedet hænger Eva på Astas irriterende snotnæsede lillebror Bjørn-Vilhelm. Eva forsøger at være med i Asta og Nelsons lege, men de leger hele tiden noget, hvor hun er for lille til at være med. Eva Gorilla kan mærke, hvordan jalousien begynder at prikke i halsen og brede sig i maven og helt ud i armene. Til sidst bliver det for meget, og hun ender med at nappe Bjørn-Vilhelm  hårdt i armen, så han begynder at græde højlydt. Eva Gorilla bliver rigtig upopulær, og først til sidst, da hun endelig får lidt trøst og opmærksomhed fra far, bliver det hele godt igen, og Eva giver Bjørn-Vilhelm en ekstra kanelsnegl og leger saftevandsbanko med hele familien.

Ganske som med ”Eva Gorilla vil gerne brække armen”, som jeg også har anmeldt her på siden, synes jeg historien om “Eva Gorilla vil gerne lege noget andet” er virkelig fin. Lise Rønne forstår på bedste vis at få skildret de grimme følelser, et barn kan have svært ved at acceptere og tackle, og bogen giver virkelig god anledning til at få talt om følelser generelt, men måske især dem, der kan være lidt svære.

Jalousien er i højsædet i ”Eva Gorilla vil gerne lege noget andet”, og selvom bogen er lidt teksttung, tror jeg de allerfleste børn vil kunne sætte sig i Evas sted og genkende følelsen af jalousi og vrede, som forfatteren får beskrevet virkelig rammende.

Illustrator Zarah Juul har lavet skønne illustrationer til bogen med glade, sprudlende farver og sjove personskildringer. Især er jeg vild med Eva Gorillas kæmpestore, krøllede hår!

Lise Rønne er journalist, tv-vært (tidligere på blandt andet X-factor) og mor til to. Historien om Eva Gorilla er sammen med ”Eva Gorilla vil gerne lege noget andet” hendes første børnebøger.

Lise Rønne

http://www.zarahjuul.dk/

http://www.carlsen.dk

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.