”Da Mester Gammelugle holdt en pause, sad de fire venner helt stille.
Den gamle ugles historie havde været både spændende og meget skræmmende,
og hvad var det, Mester Gammelugle havde sagt?
Dragefugle? Og dragefugleryttere? Og Sortebjergene?
Var det ikke bare noget fra de uhyggelige eventyr, de fik fortalt af deres forældre?
Forfærdelige historier om bjergtrolde, mørkevæsener og grimlinger?
Var det alt sammen virkelig sandt?”
Grønneskov – Dragefuglene vender tilbage er første del i en fantasy-trilogi for børn fra 6 år. Det er samtidig forfatter Merete Flensted Laustsens og illustrator Martine Norings debutbog. Merete Flensted Laustsen har en lang karriere inden for børnelitteraturen bag sig i mange funktioner – master i børnelitteratur, bibliotekar, fagbogsforfatter og som stifter af dette anmeldersite bogbotten.dk. Martine Noring er ligeledes et kendt ansigt inden for børnebogsverdenen. Nu har de slået pjalterne sammen om at fortælle Eventyret om Grønneskov.
Trilogien er tænkt som en klassisk fantasyfortælling for børn og deres voksne, der handler om kampen mellem det gode og det onde, her sat i scene omkring beboerne i Grønneskoven.
Fortællingen er, som det sig hør og bør for fantasygenren, hensat til et fiktivt univers, der samtidigt sender tankerne bagud i tiden og til klassiske eventyr og så spiller op mod dets samtid i 2020.
Fortællingen fra Grønneskov er i sit udtryk inspireret af både graphic novel- og tegneserie-genren, og meget af dialogen foregår i ”håndskrevne” talebobler, ligesom ordløse opslag indgår i det narrative forløb. I billedfortællingen er teksten og billedsiden jævnbyrdige. Både under oplæsning, og for en ny ”selvlæser” vil layoutet vanskelligøre læsningen, især af dialogernes talebobler. Brødteksten står, i modsætning hertil, stor og klar. Sprogligt ligger fortællingen, som et eventyr skal, godt i munden. Tilhørerne kan koncentrere sig om den kraftige og udtryksfulde billedside i skovens farver, der skifter mellem det puttenuttede og det barske og skræmmende.
I Dragefuglene vender tilbage, møder læseren de fire karakterer: jernspurven Flint, halemejsen Lange og falferne, Tidsel og Sneklokke, i deres kamp for at befri Grønneskov og dens beboere fra den onde og uhyggelige Bjergtrold og hans skræmmende kumpaner.
Med hjælp fra Gamle Ugle fra Ugletårnet opdager de fire helte, at det er deres skæbne at blive netop de dragefugle og dragefugleryttere, som kan hjælpe Grønneskov i kampen mod denne særdeles onde og modbydelige Bjergtrold.
Hvordan det ender, skal ikke afsløres her, men: ”Ligesom på jeres forfædres tid skal I alle fire flyve ud og endnu engang skal dragefugl og deres ryttere redde Grønneskov fra Bjergtroldens Mørkerige.”
Er man nu fanget ind i Eventyret om Grønneskov og universet, må man pænt vente på bind 2, der udkommer, når det atter er forår over Danmark, og træerne er sprunget ud i Grønneskoven. Dragefuglene vender tilbage anbefales til de ældste børn i daginstitutionerne og til brug i et eventyrforløb i indskolingen, hvor der samtidig er fokus på det multimodale.
Merete Flensted Laustsen læser eventyret op på:
Oplæsning af Eventyret om Grønneskov – Dragefuglene vender tilbage