Flyvebogen- Rejsen til monstrenes ø

‣ Forfatter: Jakob Martin Strid

‣ Illustrator: Jakob Martin Strid

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:+7

‣ Sidetal: 72

‣ ISBN: 9788702286601

Flyvende monstre over Øresund.

Der er havnet en vindmaskine på Kløvermarken på Amager. Hvordan den er havnet der, vides ikke, men den har taget Minnas lillebror, Austin, og blæst ham væk. Minna må spise et forhekset hindbærbolshe fra Sibirien for at følge efter ham. Med sig får hun blandt andet kyndig assistance fra en postgepard, en lille velkendt blå elefant og en tapir, der nær udløser en atomkrig, fordi den ikke kan spille sine Metallica- klassikere ordentligt.

Så er vi ligesom i gang, og det skal indskydes, at dette kun er et lille udpluk af de mærkværdigheder, der udspiller sig i den seneste bog fra Jakob Martin Strid. En bog, der både har rødder i et bredt, traditionelt børnelitterært univers, men også går helt egne veje. Præcis som Strids bøger gør i øvrigt. Her er hele verden fra forstanden, og kun en gal heks med indrejseforbud i Moskva kan redde dagen sammen med en lille dreng, der har lært at tæmme monstre på en ø i Øresund.

Mimbo Jimbo i nye klæder.

”Flyvebogen- Rejsen til monstrenes ø” bygger på Strids tidligere udgivelser med den lille blå elefant, Mimbo Jimbo, men der er så at sige tale om et slags spin- off, for i denne bog er Mimbo Jimbo kun en perifer bielefant, mens to nye børnekarakterer træder en på scenen. Eller som Post- geparden forklarer i bogens omslag: ”Den er i familie med Mimbo Jimbo- bøgerne. Men den handler nok mest om Austin og Minna”. Voksne er der ingen af, heksen Babbajagga gælder ikke, og Minna må bero på den hjælp, hun får fra dyrene fra Mimbo Jimbo- bøgerne.

Rent fortællerteknisk indledes bogen med farveløse illustrationer med blå, tynd streg. Derved skabes en prolog for selve hovedhistorien, der tager sin egentlige begyndelsen, da Minna træder ud af bussen ved Kløvermarken, hvor hun første gang møder heksen Babbajagga. Minna introduceres for selve historiens konflikt samt sine hjælpere på den forstående rejse. Klassisk kontraktmodel lagt ned over i et moderne eventyr. Og jo, de kommer hjem igen.

Inden rejsen skal rejsekammeraterne lære at flyve, og det sker ved at spise magiske bolsher fra Bohemian Rapso… undskyld, Siberian Raspberry. Med bolscher i maven flyver de ud over Øresund til Monstrenes ø.

En plads på klassikerhylden

Nøjagtig ligesom de forudgående bøger skal også denne bog læses helt til ende, hvor man får Kløvermarkens historie og ikke mindst en præsentation af Metallica og albummet ”Master of Puppets” fra 1985. Her vil fans af metal blandt forældrene bemærke, at bandet er illustreret i deres unge velmagtsdage med daværende bassist Cliff Burton ude til venstre og historien om Sweet Silence på Amager. Strid kan sit baggrundsstof.

Alt dette er med til, at denne bog skal hjem på boghylden. Er der ikke plads, må noget andet vige. Den er obligatorisk læsning for fans af dansk børnelitteratur og Jakob Martin Strid. Den har afgjort klassiskerpotentiale.

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.