Forestillinger om støv 1: La Belle Sauvage

‣ Forfatter: Philip Pullman

‣ Illustrator: Chris Wormell (vignetter)

‣ Oversætter: Hanna Lützen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 574

‣ ISBN: 9788702249040

For 21 år siden vandt Philip Pullmans religionskritiske trilogi ”His Dark Materials” eller på dansk ”Det gyldne kompas 1 – 3” klassikerstatus. Og de tre bind i serien, som Gyldendal netop har genudgivet, ”Det gyldne kompas”, ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten”, er stadig i allerhøjeste grad læseværdige.

Det parallelunivers, som Philip Pullman byggede, med Oxford og universitetet som udgangspunkt er fyldt med fantastiske genstande, herunder de helt centrale daimoner. (En daimon er en del af et menneskes sjæl, som viser sig i dyreskikkelse. Hos voksne er denne daimon stabil, mens den er mere foranderlig hos børn og afhænger af barnets humør.) Sidst mødte læseren Lyra i dette magiske og alligevel genkendelige univers, mens hun levede et ubekymret liv på Jordan-kollegiet i Oxford. Hun legede med sin daimon, Pantalaimon, og fandt på nye og vilde lege. Men alt forandredes, da hendes onkel Lord Asriel dukkede op, og Lyra pludselig blev en central figur i kampen mellem Snappere, hekseklaner og panserbjørne. For hun var af skæbnen bestemt til at vinde eller tabe den værst tænkelige af alle krige.

”Forestillinger om støv 1: La Belle Sauvage” foregår ti år tidligere. Hovedpersonen er Malcolm Polstead, der vokser op og arbejder som køkkendreng på den idylliske kro ”The Trout” ved floden lidt uden for Oxford. Hans liv er trygt og rart, grænsende til det kedelige. Men en helt særlig vinter er på vej.

For kampen mellem videnskab, politik og religion er begyndt, og alt vil blive forandret. Her har Malcolm lige nydt livet og været videbegærlig og læringsvillig, da en kvindelig forsker (som vi kender fra ”Det gyldne kompas”) dukker op og inddrager ham i kampen om de helt store, metafysiske spørgsmål, blandt andet om bevidsthedens art. For er bevidstheden af åndelig art, eller er den ”støv”, man kan måle videnskabeligt med instrumenter? Det helt store spørgsmål bliver således, om Gud findes, men også om begrebet Gud overhovedet giver nogen mening. Her læses ikke ”Darwins univers”, men ”Hawkins univers”.

Midt i denne kamp får Malcolm ansvaret for det lille spædbarn Lyra Belaqua. Han påtager sig opgaven at forsøge at redde hende, og sammen med kokkepigen Alice drager de ud på et umådeligt vådt eventyr ned af Themsen mod London i kano. De rejser gennem et oversvømmet og totalt forandret, mytisk landskab fyldt med eventyrlige og uhyggelige figurer. Og gennem alle strabadserne forfølges de af den onde Gerard Bonneville, som vil dem til livs og have fat i Lyra.

Romanen slutter med et citat fra Edmund Spensers ”The Fairie Queene” fra 1590’erne:

”Now strike your sailes, yee jolly mariners,
for we be come into a quiet rode,
Where we must land some of our passengers…”

Fortsættelse følger!

”Forestillinger om støv 1: La Belle Sauvage” er et værk, der kræver noget af sin læser, men som giver meget igen. Fortællingen kan læses på mange måder og niveauer og være givende for læseren. Romanen kan læses som et selvstændigt værk, selvom man undervejs møder flere karakterer fra ”Det gyldne kompas”. Der er ingen tvivl om, at nye læsere vil få lyst til at gå ombord i den gamle trilogi, klassikeren, også.

For 21 år siden kendte vi ikke begrebet YA-litteratur, selvom ”Det gyldne kompas” ville have passet ind i denne nyere alderskategorisering. Man talte om cross-over-litteratur. Og det er stadig en betegnelse, der passer glimrende på Philip Pullmans værker. De må kunne tiltrække en endog meget bred læserskare. Her er tale om virkelig kvalitetslitteratur for stor som lille. ”Forestillinger om støv 1: La Belle Sauvage” anbefales til pædagogiske læringscentre og til familielæsning. Måske er der ligefrem tale om en bog, man i nogle hjem vil komme til at konkurrere om at få læst først. Vi er i hvert fald nogen, der glæder os til fortsættelsen.

Philip Pullman
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.