Hvor stor er Jorden og solsystemet og Mælkevejen?
Hvor gammel er vores planet? Og hvornår kom de første mennesker til?
“Hvad nu hvis…” er en ganske pudsig titel på en fagbogsudgivelse. Almindeligvis siges det jo, at forudsætningen for at skrive skønlitteratur netop er forfatterens overvejelse over, hvad der nu ville ske en bestemt karakter, hvis dette eller hint sker. Altså spørgsmålet for den skønlitterære forfatter er netop: Hvad nu hvis?
Men denne bogs titel dækker imidlertid over, at den faktisk ikke er en skønlitterær fortælling, men derimod en faktabog, der tager ting fra dagligdagen, som kan virke ubegribelige og store både i dimensioner og i tid, og prøver at gøre det kunstgreb at gøre dem både begribelige og overskuelige. Og det får den fine virkning, at klodens historie, menneskets tilstedeværelse i den og så videre bliver anskueliggjort på en pædagogisk inspirerende måde.
De temaer, som bogen bringer i spil, er store, men forklares med henvisning til hverdagen, så de bliver lettere at forstå. Fx beskrives planeternes størrelse i forhold til hinanden ved at sammenligne dem med forskellige typer bolde (fodbolde, baseball-bolde, bordtennisbolde, golfbolde, osv.), mens Jordens historie bliver anskueliggjort ved at måle den ud på et enkelt år. Her viser det sig eksempelvis, at mennesket – i dette billede af Jordens lange udviklingshistorie – først dukker op på årets sidste dag.
Andre temaer i bogen er livet på jorden, udviklingen de seneste 3000 år, opfindelser, kontinenternes størrelse i forhold til hinanden, hvor mange penge, der er i verden, Solen, osv.
Bogen er super sjov og interessant – både for det lille nørdede barn, der gerne selv nysgerrigt vil forstå og kunne forklare verden, og for den skolelærer, der i Natur/teknik gerne vil undervise sine elever i naturvidenskabens mange facetter.
Bogen er en fin illustration af, hvor lille en størrelse mennesket er i forhold til både størrelse, dimensioner og tid, og den anbefales bestemt til alle nysgerrige. Store som små, unge som gamle.