Freaks forever

‣ Forfatter: Marie Duedahl

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 269,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 181

‣ ISBN: 9788711474433

Nora er buttet, lidt kikset (synes hun selv) og går i 7.A. Hun er en rigtig wallflower – bogstavligt talt. I frikvartererne står hun op ad den gule murstensmur på gangen foran klasseværelset og satser på, at der ikke er nogen, der bemærker hende. I klasseværelset sidder hun ganske stille og venter bare på at blive voksen. Hun er en kuet outsider, der for alt i verden vil undgå at blive bemærket af klassens dronning, Alba, og hendes hofdamer.

Men så en dag bliver der vendt op og ned på Noras liv. For en morgen præsenterer klasselæreren en ny pige i klassen – Leo.

Leo gik ned gennem klassen. Der var så stille, at man kun hørte lyden af hendes militærstøvler og den sagte knitren fra hendes læderjakke. Alle stirrede på hende, selv jeg blev nødt til at skæve op på hende. Det var som at få besøg fra en anden verden. Lange, tynde arme og ben, næsten som et insekt. Stor, løs sweater og slidt læderjakke. Hendes hullede jeans sad nede i støvlerne, der flaprede omkring de tynde ankler. Vi var alle vinterblege, men Leo var næsten hvid. Sammen med de isblå øjne var det, som om hun lyste.

Leo bliver placeret på den tomme plads ved siden af Nora. En plads der efterhånden har stået tom i en del år. Leo minder mest af alt om en ’Lone Ranger’.  Typen der hverken taler til eller ønsker sig talt til af andre. Umiddelbart kunne man forestille sig, at Leos tilstedeværelse ikke skulle genere Noras ønske om blot at få fred og passe sig selv, men sådan skal det ikke fortsætte… langt fra.

For selvfølgelig kan Leo ikke acceptere de andres mobning af Nora. Leo står op for Nora og sørger derved for at holde hyænerne på afstand. Til at begynde med stresser det Nora, der jo allerhelst vil forblive en wallflower. Men ganske langsomt kravler Nora ud af væggen og tager de første angstprovokerende skridt imod at skabe et venskab med Leo, og det er langtfra en let opgave!

’Freaks forever’ er en rigtig god pigebog fra Sommerfugleserien. En populær serie til piger mellem 9 og 14 år. Den har to sommerfugle, hvilket betyder, at den primært henvender sig til de 12-14 årige.

En styrke ved bogen er måden hvorpå den formår at balancere mellem god humor, eksempelvis i situationer hvor Nora (som også er fortælleren) må erkende, at hun bare er i for dårlig form, til at kunne klare trapperne op til Leo’s lejlighed i samme firspring som Leo, og den mørkeste alvor.

’Freaks forever’ giver et godt indblik i, hvordan piger i 7. klasse, som det mest naturlige i verden, positionerer sig i forhold til hinanden på baggrund af, hvad man tror, de andre repræsenterer. Efter endt læsning af bogen er jeg sikker på, mange vil stoppe op og kigge rundt i klassen med en ny viden om, at verden måske er mere nuanceret end som så.

http://www.carlsen.dk/freaks-forever

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.