fredag lørdag søndag

‣ Forfatter: Christine Lind Ditlevsen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 219,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 144

‣ ISBN: 9788763840477

Det er så status; jeg er Master of Disasters på vej ud af ugen, jeg er værstevennen, sidsteelskeren, første side i et røvsygt blad. Jeg er dyret, helt alene på vejen, græssende her i stenskoven, og hvis du ser mig, så skyd og begrav mig på Twitter og Tumblr. (114) 

Hvorfor føler man sig altid usynlig, når man har brug for at blive set? Og hvorfor bliver man ekstra synlig, når man ikke gider blive opdaget?(119)

Sikken en debut! Sjældent har man læst et værk så fuldbårent – og så i første hug. Der er virkelig noget på færde.

Fortællingen er berettet retrospektivt. Den lille prolog røber det: Alt hvad der skete den weekend, var min egen skyld.

Hovedpersonen Cat er en rigtig vildbasse, og når det er weekend, skal den have for fuld skrue, hun siger selv at fredag aften føles som et mavesår … der skal ske noget, der involverer de nederste regioner og åbner kødet for at det fremmede, og lukker trolden ind, velvilligt. 

Og sådan går det.

Der skal være gang i den – og det kommer der. Cat og Nynne vil holde fest, og det går ikke stille af, trolden bliver virkelig lukket ind. Cat går i seng med Tobias, til Nynnes store fortrydelse. Hvorfor det? Cat vil jo ikke rigtig noget med Tobias, men det vil Nynne til gengæld. Det medfører en masse fortræd og et værdifuldt venskab sættes på alvorlig prøve … som ryger med ind over både lørdag og søndag. Og mere skal ikke afsløres.

Det er en roman med både endelige og foreløbige møder og afskeder. Det er en roman om druk, sex, skyld og soning – og forsoning – står der på bogens bagside, og det er bestemt ikke at love for meget, det er en forrygende tour de force. Skarp lud til skurvede hoveder, for nu at sige det med en kliché.

Romanen er skrevet i et velformuleret og overraskende rapt, skrapt og direkte sprog (se citaterne ovenfor), man hænger på fra først til sidst, ikke mindst på grund af sprogets intense drive.

Og det er formodentlig en bog, der vil blive set, læst og husket af de unge, hvem den måtte falde i hænderne på. Man kan kun anbefale den.

Egentlig synes denne anmelder, at bogen bedst egner sig til selvlæsning. Til gengæld er det et ydmygt håb, at mange lærere vil læse den, således at de kan vejlede deres elever hen til denne lille store bog.

http://rosinante-co.dk/

Christine Lind Ditlevsen

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.