”Frida mærkede vreden skylle igennem sig. Hun vidste udmærket, at hun var den store, og at Fætters mor ikke havde det så godt og alt det der. Hun vidste også, at det var hende, der egentlig skulle passe på ham og derfor burde være sød. Men hun kunne ikke klare mere nu.
”Helt ærligt. Tror du, at det er for sjov, når jeg siger, at min mor og far er ved at blive skilt? Tror du, det er for sjov, når jeg siger, at min mor går sin vej, hvis hun ikke får en romantisk gave af min far? Bryllupsdage er dødsensfarlige. Det var derfor, vi lavede en aftale. Vi var enige om, at vi skulle købe en gave og lade, som om den var fra far.”
”Du var mest enig,” sagde Fætter stille.”
Frida har sin (utroligt irriterende) fætter på besøg; han skal faktisk bo på hendes værelse hele sommeren. Som om det ikke er nok, så har Fridas far glemt hans og moderens bryllupsdag og taler kun om at centeret, hvor han er sikkerhedsvagt, holder fødselsdag, og at der både vil være balloner og en tryllekunstner. Da moderen begynder at tale om at tage sit gode tøj og gå, er Frida nødt til at gøre noget.
Hun og Fætter tager til centeret for at få købt en bryllupsdagsgave, faderen kan give til moderen, så alt ender godt. Det starter dog ikke helt godt; den mønt, Fætter allernådigst har lovet de kan bruge på gaven, ender han med selv at bruge på et par briller med vinduesviskere. Så nu er gode råd dyre. For hvordan skaffer man lige en fin bryllupsdagsgave uden penge?
Undervejs i bogen går det samtidig op for børnene, at der foregår noget råddent i centeret. Der er nemlig pludselig utroligt mange lommetyverier, og da børnene opdager noget lusket ved den tryllekunstner, der optræder, beslutter de at følge efter ham og finde ud af, hvad der er op og ned på det hele.
Det bliver en hæsblæsende jagt, både på gaven og på lommetyven – men det hele ender heldigvis godt, så meget kan jeg sige.
Lars Daneskov kan altså noget med højtlæsningsbøger – som nærværende bog også egner sig utroligt godt til. Der er både gang i handlingen og sjov for alle pengene, og så er den, helt lavpraktisk, god at læse højt (og det skal man absolut ikke kimse af, som den der skal læse op!).
Dette er anden bog i serien om Frida og (den lidt forhutlede) Fætter, og forhåbentlig ikke den sidste. Bøgerne er fyldt med gak og gøgl, skægge talemåder og sjove karakterer, man kommer til at enten elske eller hade af et godt hjerte.
Bogen er illustreret undervejs med helsides farveopslag af Kim Dalsgaard, som den opmærksomme læser vil kunne genkende fra flere andre bogillustrationer, blandt andet serien om ”To på ti” af Thomas Brunstrøm. Han kendetegner sig ved klare, sprudlende farver og en tegneserieagtig, utroligt fængende stil.
Alt i alt er bogen et skønt bud på en højtlæsningsbog, der vil holde både oplæser og medlytter fanget (og muligvis også spruttende af grin) hele vejen igennem.